AHCI – Academia de Orologerie a Creatorilor Independenti

0
1081
views
ahci stand W1

AHCI (Academie Horlogere des Createurs Independants) – “The Hands of Time”

Sub asaltul noutatilor de tot felul, ce marile case de orologerie nu contenesc a le aduce in atentie, universul a ceea ce este cunoscut pasionatilor sub numele de “independenti” este rareori adus in discutiile forumurilor sau publicatiilor “de specialitate” de la noi.

Au fost prezenti si anul acesta la BaselWorld – 2014, cu acelasi stand nu foarte spectaculos la prima vedere, dar cu piese “de poveste” in vitrinele fiecaruia dintre membrii Academiei.

A.H.C.I. (Academie Horlogere des Createurs Independants / Horological Academy of Independent Creators) are deja o istorie de aproape 30 de ani si o lunga lista a unor nume dintre cele mai importante in istoria orologeriei de inalta calitate. La aniversarea de 25 ani (celebrata in 2010) AHCI a editat un interesant volum – “The Hands of Time” ce prezinta istoria sa dar si povestea a 31 de nume de “independenti” ce au activat la un moment dat sub umbrela academiei.

Povestea AHCI a inceput la 8.septembrie.1984 cand mai multe publicatii de orologerie au publicat un apel adresat “artistilor si artizanilor ceasornicari” de a se alatura cu lucrari reprezentative unei expozitii de un an in cadrul Muzeului de Orologerie din Le Locle. In vara lui 1985 expozitia a avut loc pentru doar 3 luni si i-a inclus pe: Svend Andresen, Vincent Calabrese, Giovanni Pozzi, Charles Hirschy, Kurt Schaffo, J.K. Snetivy dar si o companie din Vallee de Joux – “La Montre Extra Plate”. Este greu de imaginat astazi (in absenta internetului) cum se putea naste si fuctiona o astfel de comunitate dar entuziasmul si geniul celor 2 co-fondatori – Vincent Calabrese (creatorul“Single Golden Bridge” preluat dupa 1977 de catre Corum dar si colaborator al Blancpain pentru mai multe proiecte) si Svend Andersen (fondator “Cabinotiers de Geneve” dar si “mester”-ul inceputurilor de cariera pentru Frank Muller si Felix Baumgartner) au dus proiectul inainte.

George Daniels, Paul Gerber, Christiaan van der Klaauw, Rainer Nienaber, Philippe Dufur, Vianney Halter, Beat Haldiman, Peter Speake-Marin, Thomas Prescher, Kari Voutilainen sau fratii McGonigle sunt doar cateva nume din “lista”, fosti sau actuali membri ai Academiei.

Pe toti cei ce doresc sa afle mai multe despre povestea “independentilor” (astazi unii dintre ei mai mult sau mai putin) ii invit sa parcurga volumul “The Hands of Time”. Langa imagini cu piese de referinta gasiti povestea inceputului fiecaruia, momentele si creatiile ce au ramas in istorie.

Si poate, nu peste multa vreme, ambitia unui ceasornicar de la noi ne va oferii surpriza de-al regasi, cu povestea si piesele sale, in prea-onoranta lista! Vorba lui Svend Andersen din finalul cuvantului sau de introducere – “sa dam si noi mana cu ceasornicarul ce ne-a facut ceasul”.

ahci hands-time coperta W1 ahci hands-time cuprins W1

 

1
0