Genio Helvetico. | expozitie de ceasuri | Muzeul de Istorie – Bucuresti

0
982
views
catalog-GH_coperta_D2
 GENIO HELVETICO.
 
 Ceasuri istorice si cutii muzicale elvetiene din colectii muzeale romanesti
 
       * * *
 
 iulie – septembrie.2012
 
 Vara lui 2012 ne ofera sansa unei a doua excelente expozitii.
 In 20 iunie a fost vernisata expozitia Genio Helvetico. O colaborare coordonata de Muzeul National  de Istorie a Romaniei – Bucuresti cu numerose muzee din tara, ocazie ce ne ofera sansa de a  admira numeroase piese remarcabile.

 
Organizarea are sansa participarii in proiect si a Ambasadei Elvetiei din Romania, langa piesele prezentate fiind asigurate o structura expozitionala si un catalog de prezentare, cu toate, remarcabile.
 
Sunt prezentate in principal ceasuri de buzunar de sec. XVIII – XX si este de apreciat ca invitatiei Muzeului de Istorie – Bucuresti au raspuns numeroase muzee locale (ce prezinta langa colectiile de ceasuri si cutii muzicale).
Zona centrala a expozitiei (organizata circular in mijlocul salii) prezinta sub forma unui urias ceasornic cu vitrine pentru fiecare ora, piese exceptionale ce au legatura cu istoria noastra, fiind incluse ceasuri ale Familiei Regale dar si ale unor scriitori, politicieni, militari si oameni de stiinta importanti, de la noi.
 
Recunosc entuziamul meu in fata numeroaselor exemple de Ceauri pentru Romania (superba colectia de ceasuri ale unor aviatori din perioada interbelica, intre care AeroCompax-ul Marianei Dragescu este coplesitor) dar ar fi nedrept sa nu fie la fel de apreciate piesele – bijuterii (aur, email, carcase decorate) ale unor prea cunoscute case de orologerie elvetiene, multe dintre acestea (buna parte in colectiile muzeelor de Istorie si Arta din Bucuresti) piese ce sunt rar scoase din depozite si oferite spre vizionare publicului larg.
 
* * *
O expozitie ce nu trebuie ratata sub nicio forma, chiar daca pe forumul TCR vor fi prezentate numeroase imagini si speram comentarii – aici.
 
0
0