Military Timepieces | Konrad Knirim

0
303
views
carti_konrad_knirim_M1
Konrad KNIRIM | Military Timepieces
* * *
In universul colectionarilor de ceasuri, lumea pasionatilor de ceasuri militare are un statut aparte.
Forumuri specializate sau sectiuni dedicate, moderatori consacrati de ani buni de pasiune, colectionari obsedati de cele mai marunte detalii, ceasuri dintre cele mai speciale ce au in spate – istorie, povesti, documente, raritate si de multe ori preturi pe masura.
 
O astfel de lume n-ar fi putut sa nu aiba, literatura si autorii, sai!
Konrad Knirim este numele cel mai important al ultimilor 15-20 ani in literatura ceasurilor militare.
Cele doua volume ale sale, dedicate ceasurilor militare germane si britanice (cu largi referinte si pentru alte tari) au lamurit si completat importanti autori si aparitii anterioare.
KK_vol1_copertA_W1
 
“Konrad Knirim s-a nascut in 1942 in Berlin si actualmente locuieste in Dusseldorf. Este (astazi pensionar) de profesie inginer mecanic si fizician iar in viata personala a lucrat in industia IT. Ca o compensatie a profesiei sale si a numeroaselor calatorii efectuate, in timpul sau liber,  a fost intotdeauna fascinat de istoria tehnologiilor. Dupa boom-ul in electronica si aparitia tehnologiei quartz, odata ce diversele armate au inceput sa renunte, incepand cu anii ’80, la ceasurile mecanice iar acestea au devenit obiecte de colectie, interesul sau s-a concretizat, Konrad Knirim devenind un recunoscut expert in ceasurile militare.” (nota: din prezentare de pe coperta celui de al 2-lea volum)
 
Primul sau volum a aparut in iulie.1998 –  “Militaruhren. Die Uhren der deutschen Streitkraefte 1870 bis 1990” (editura Pomp) acesta fiind punctul de pornire pentru aparitia din 2002 (germana-engleza):
Militaruhren / Military Timepieces | 150 Jahre Zeitmessung beim deutschen Militar / 150 Years Warches and Clocks of German Forces | 2002 Verlag Peter Pomp, Bottrop-Essen, Germania.
 
Volumul prezinta sistematic tot ce a insemnat istoria ceasurilor militare germane incepad cu cronometrele marine de dinainte aparitiei Imperiului German (Deutsches Kaiserreich). Coperta si cuprinsul acestui volum in continuare; detalii ale continutului pot fi gasite pe site-ul autorului – www.knirim.de :
coperta_spate_M2 coperta_fata_M1 cuprins_M3
Al doilea volum, ocazie cu care se poate spune ca s-a nascut o serie si un stil aparte – Konrad Knirim, a aparut in 2009:
British Military Timepieces | Unhren der britischen Streithraefte | 2009 Verlag Peter Pomp, Bottrop-Essen, Germania.
 
Prezentand istoria ceasurilor militare britanice, acest volum nu putea incepe decat cu admirabila poveste a ceasurilor si vietii lui John Harrison (dezvoltata minunat si pe TCR de bograd – link), trecand apoi prin istoria ceasurilor de buzunar ale Royal Navy sau a ceasurilor de mana RAF. Volumul este excelent completat cu prezentari ale ceasurilor aliatilor (Franta, SUA) sau ale fortelor Commonwealth (Canada, Australia, Noua Zeelanda).
 
Coperta si cuprinsul acestui volum in continuare. De mentionat ca volumul include capitole consistente si importante, realizate (integral sau in colaborare) impreuna cu alte nume conscrate ale istoriei ceasurilor britanice (Greg Crockett, James Dowling, Thomas Koenig, Adrian van der Meijden, s.a.):
coperta_M1 cuprins_M1 cuprins_M2
De-alungul ultimilor trei ani am avut sansa de a coresponda de mai multe ori cu Konrad Knirim, inclusiv in a lamuri impreuna subiecte in legatura cu ceasuri utilizate de armata romana mai ales in perioada WW2 si imediat dupa. Ii multumesc si cu aceasta ocazie!
dedicatie_W1
0
0