Fritz Moeri / Montres Moeris | St. Imier (1893)

0
390
views
moeris_ad_old_W1

MOERIS – Fritz MOERI, Monters MOERIS | St. Imier (1893)

Moeris este brand orologer care a avut ceva de spus la un moment dat in tumultoasa lume a creatorilor de ceasuri.

1893: Fritz Moeri fondeaza o companie ce este predecesoarea Moeri & Jeanneret, lanasand pe piata un mecanism non-magnetic cu parghie care avea componente interschimbabile (Swiss Patent Nr. 7547);

1909: Swiss Patent Nr. 47453 pentru “Fritz Moeri, succesor al Moeri & Jeanneret” ce prezinta un mecanism de tip cronometru (stop watch) integrat intr-un binoclu;

incepand cu 1910: activitatile principale sunt centrate pe fabricarea de cronometre (stop watches) si ceasuri cronograf;

1956: In mod remarcabil manufactureaza un mechanism pentru Seiko si Citizen;

cca. 1970: Moeris este achizitionata de catre Tissot si devine “Moeris Department” in cadrul Tissot.
( sursa – aici )

Moeri & Jeanneret (1883 – 1900) 

Fritz Moeri si Julius Frederic Jeanneret fondeaza in 1883, in Saint Imier, compania Moeri & Jeanneret cu dorinta de a produce ceasuri. Deja din 1866 Jeanneret incepuse o afacere in acest sens, obtinand recunoasterea oficiala prin obtinerea unei prestigioase mentiuni in 1881 la Expozitia de Orologerie organizata in La Chaux-de-Fonds. Compania şi-a continuat activitatea pina la moartea subita a lui Jeanneret in 1899. In 1882 Jeanneret schimbase numele companiei în Jeanneret & Fils, apoi in 1883, in mod obisnuit, existau doua firme diferite legate intre ele dar independente.

Moeri Fritz (1900 – 1956) 
La moartea lui Jeanneret firma a fost dizolvata, probabil din cauza problemelor succesorale avute cu vaduva lui Jeanneret, care avusese o contributie activa in conducerea firmei, si a devenit Fabrique des Montres SA Moeris.

Dezvoltarea brandului
Fritz Moeri SA
a fost o firma tipic elvetiana din industria orologera, cu un standard bun, care si-a mentinut pozitia pe piata gratie filozofiei sale. Probabil ca Moeri nu avea calitatile si cunostintele tehnice ale lui Favre-Jacot, dar in schimb avea abilitatea de a-si conduce afacerea in directia fabricarii de mecanisme decente (Ebauches), interesul lor fiind canalizat in doua directii: ceasuri pentru a masura intervale foarte scurte de timp (cronometre / stop watches) si ceasuri cronograf de o inalta precizie.

Patentul din 1904 
In 1904 Moeri a aplicat pentru un patent pentru un mecanism complet, un calibru de 19”’ intitulat “Non-magnetic” si a aruncat un ochi discret catre piata americana. Moeri esueaza in incercarea de a urma metoda americana de realizare a unor componente complet intersanjabile cu ajutorul masinilor si uneltelor avute la dispozitie. In schimb acest mecanism reprezinta punctul de pornire pentru productia viitoarelor mecanisme. 

moeris_19
Moeris Invar (1905) 
Invar
este un aliaj descoperit de catre fizicianul elvetian Charles Eduard Guillaume (1861-1938) in 1896. Caracteristica lui principala este data de faptul ca are un coeficient de expansiune lineara / dilatare mai mic de 10 ori comparativ cu otelul. Exista si o varianta a Invar-ului cunoscuta ca si FeNi36, cu 36% nichel, care avea chiar un comportament mai bun, dar era foarte dificil de lucrat cu acest nou compus. Guillaume primeste Premiul Nobel pentru fizica in 1920. Guillaume provenea dintr-o familie de ceasornicar si a inteles imediat aplicatia practica a acestui nou material. Procesul complicat de realizare a acestui nou material – Invar – l-au determinat sa organizeze un intreg grup de companii care sa experimenteze implementarea practica a noilor balansuri. Moeri s-a lansat in aceasta provocare alaturi de cele mai ilustre nume ale industriei elvetiene, obtinand rezultate excelente.

Milano (1906) 
Atingand un nivel inalt al recunoasterii internationale in lumea orologeriei, Moeri este numit in juriul competitiei tinuta cu ocazia Expozitiei Universale Milano – 1906. Ceasul produs de el a primit un premiu special acordat in afara competitiei principale, fiind practic incununarea afirmarii acestui brand.

Moeris_Milan1906-3 Moeris_Milan1906-2 Moeris_Milan1906-1 Moeris_Milan1906-4
(sursa imagini – aici)
 
Marci inregistrate ale Moeri
Dezvoltarile realizate in 1905/1906 l-au adus pe Moeri in lumina reflectoarelor industriei orologere elvetiene, iar el a facut tot posibilul sa canalizeze aceasta faima in directia sporirii vanzarilor, realizand din compania “Moeri” un adevarat brand. Astfel, intre 1910 si anii 1930 Fritz Moeri SA a produs o multitudine de marci inregistrate, cum ar fi: Avon, Belvedere, Cherub, Convenience, CUDOS, Civitas, Darnley, Daswood, Excellence, Excellence, FM, Frimosa, Grand Prix, Guntyme, Maoris, Moeris, Moeris Patent, Odaglas, Replica, Rywood, Sekuer, The Bahadur, The Forms, Tikkini, Timeball si lista este probabil incompleta. Aceasta inseamna ca Moeri a exploatat calitatea exceptionala a propriilor mecanisme pentru productia de serie mica, iar acestea s-au vandut bine, dar nu a acordat o atentie speciala marketingului pentru brandul principal – Moeris.

GSTP (1939 – 1945) General Service Time Piece
Ceasurile Moeris aveau, ca regula de baza, mecanisme extreme de frumoase in ceea ce priveste gradul de finisare. In jurul anilor 1925 Moeri a produs cateva modele / variante ale mecanismului de 19’’’ din 1904, cu care au avut succes, astfel incat exista si astazi copii ale acelor mecanisme care circula sub numele de Alpina si nu Moeris (cal. 19B si 19D – vezi imaginile din continuare). 

Alpina1719Moeris19B Alpina1722Moeris19D
Aceste mecanisme solide si frumoase i-au permis lui Fritz Moeri sa evite convulsiile de la 1926 si dupa ale industriei elvetiene sis a incheie o afacere un un client major – British War Office / Oficiul de Razboi Britanic – vanzandu-le un numar mare de ceasuri marcate GSTP
(nota: mai multe informatii despre ceasurile GSTP aici si aici )
MoerisGSTP-1 MoerisGSTP-2
(sursa imagini – aici)
 
Dupa razboi (1946 -1956) 
Sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial i-a gasit pe cei Fritz Moeris SA intr-o situatie buna, producand variantele finale ale mecanismului de 19’’’ – variantele: 19H “open-face” | 19H “hunter” si 19J “open-face” si 19J “hunter”  – link aicivariante ce au avut un succes foarte bun.
Moeris19Hopen-face Moeris19Hhunter
Se considera ca Moeris a fost unul dintre cei mai buni producatori de mecanisme care a ramas independent. In 1956 a obtinut un succes rasunator in termeni atat de imagine cat si de profit, furnizandu-le celor de la Seiko si Citizen o multime de mecanisme. Aceasta situatie nu a putut dura foarte mult de vreme ce Moeris devenise o companie “strategica” pentru industria orologera elvetiana si drept consecinta trebuia sa fie “controlata”. La sfarsitul anilor ’60 (1970) Fritz Moeri SA este absorbita de Tissot devenind “Moeris Department” in cadrul Tissot. Se pare ca Moeris inca realizeaza ceasuri high end dupa specificatii stricte pentru comenzi speciale – cu alte cuvinte ceasuri exclusive si scumpe.
 
1966-Moeris-JamesBondMoeris James Bond
Un loc aparte intre ceasurile Moeris se regaseste modelul James Bond 007, lansat in anii ’60. Nu se stie exact daca si in care dintre cele 5 filme din anii ’60, in care Sean Connery a jucat rolul lui James Bond, apare modelul Moeris, existand ceva controverse asupra ceasurilor purtate ( vezi – aici ).
Cert este ca primele imagini publicitare au aparut in jur de 1966.
1968-Moeris-JamesBond Moeris-JamesBond1
(sursa imagini – eBay)
Moeris este un brand / manufactura pe nedrept uitata / sub-apreciata astazi, dar care a marcat industria orologera a primei jumatati a secolului XX.
 
Pentru mai multe imagini si detalii despre ceasurile Moeris dar si pentru comentarii si completari va invit in topicul dedicat Moeris, pe forum – aici !
(sursa: traducere si adaptare dupa articolul lui John Hodgson – link aici)
0
0