Jaeger – LeCoultre Reverso

0
339
views
revrsovintage

Jaeger-LeCoultre Reverso: de la aristrocratia coloniala, la Amelia Earhart si in anii ’80.

traducere si adaptare dupa Benjamin Clymer, Executive Editor, HODINKEE
http://www.timezone.com/library/extras/201101184819
 


Jaeger-LeCoultre
este de mult cotata ca o manufactura de prim rang, dar Reverso, acum considerat modelul care defineste marca, nu a fost perceput la fel de-a lungul timpului. Dupa ce a avut o mare popularitate dupa lansare in anii ’30, a cedat intaietatea ceasurilor rotunde in anii ’40, ramanand intr-un plan secundar, iar apoi fiind chiar scoase din productie pana in anii ‘80.
In acest articol este prezentata istoria modelului Reverso, cum a luat acesta nastere, personalitati care l-au purtat, ce reprezinta el pentru Jaeger-LeCoultre, la final prezentandu-se noul Reversa “1931” expus la SIHH 2011.
Industriasul francez Cesar De Trey, care a facut o avere din vanzarea protezelor dentare, a cautat sa patrunda si in lumea ceasurilor mecanice. Era un colectionar de prim rang si cu resursele sale considerabile era deja “responsabil” de prezentarea lui Jean-Leon Reutter, creatorul Atmos-ului, lui Jaques-David LeCoultre, pe atunci seful LeCoultre.

In timpul unei calatorii in India coloniala, spre sfarsitul anilor ’20, Cesar De Trey a luat parte, impreuna cu un grup de prieteni, la un meci de polo. La sfarsitul meciului s-a intalnit cu un jucator care auzise de legatura sa cu industria ceasurilor si care i-a aratat ceasul pe care il purtase in timpul partidei si care avea cristalul spart. Acesta a staruit pe langa De Trey sa creeze un ceas care sa reziste la presiunile dintr-un meci de polo profesionist. Astfel s-a nascut ideea unui ceas revesibil, la care geamul si cadranul sa poata fi mutat/escamotat (fara a utiliza nici o unealta), pentru a fi protejat de lovituri.

reversoProiectul original al carcasei Reverso, desenat de R.A. Chauvot.

Constructia primului Reverso

Desi De Trey avea ideea si partenerul sau LeCoultre detinea manufactura de mecanisme, totusi nu au demarat productia ceasului reversibil. LeCoultre a luat legatura cu firma franceza Jaeger SA, cu  care colabora de peste doua decade, pentru a vedea ce se poate face pentru a proiecta carcasa, care a fost si ramane caracteristica definitorie a modelului Reverso. Jaeger a facut, cu inginerul si designer-ul Rene-Alfred Chauvot, un contract pentru a proiecta inovativa carcasa reversibila, acesta fiind omul care a conceput Reverso asa cum il stim noi acum. Proiectul a fost achizitionat de catre Jaeger, LeCoultre si De Trey pentru suma de 10000 franci elvetieni si un comision de 2,5 franci elvetieni pentru fiecare ceas vandut.
Cei trei sperau sa produca noul model de ceas reversibil la timp pentru a putea fi vandut in sezonul de vacanta al anului 1931 dar Jaeger nu a fost capabil sa raspunda cerintelor producerii unei carcase atat de complicate si au solicitat firmei A&E Wenger sa produca carcasa pentru Reverso. Deasemenea LeCoultre nu avea mecanismul care sa echipeze aceasta carcasa (mecanismele proiectate pentru ceasurile rotunde erau prea mici iar mecanismul Duopan, pentru care LeCoultre erau celebri in epoca era prea gros) astfel incat primele Reverso au fost echipate cu mecanisme Tavannes. Toate ceasurile Reverso au fost asamblate de LeCoultre in manufactura din Le Sentier. La inceputul anului 1933 LeCoultre a definitivat calibrul 11U (mecanism cu 15 rubine, 18000bph si o rezerva de mers de 50 de ore) destinat modeluli Reverso, astfel incat mecanismele Tavannes au fost inlocuite.

afisrevrsoAfis original Reverso din anii ’30

Purtate la mana de Imparati, Regi si eroi americani
Reverso era destinat, inca de la conceptia sa aristocratica dintr-un elegant salon colonial, esaloanelor superioare ale societatii. Ceasul era complet diferit de modelele existente, dar ceea ce consolida locul sau in preferintele aristocratiei europene era carcasa ce putea fi gravata si personalizata extrem de bine si vizibil. Toate ceasurile din epoca aveau capacul carcasei relativ plat, dar majoritatea aveau deja stantate informatii de fabricatie si numerele modelului. Reverso oferea insa suprafete libere (“blank”) care puteau fi pictate sau gravate, pentru ca bogatii fani ai modelului sa poata grava blazonul familiei, insemne militare, initiale, etc, iar carcasa reversibila permitea ca partea gravata sa fie purtata la vedere, pe mana. Capacele gravate ale ceasurilor de mana obisnuite erau rareori vazute de altcineva decat posesorii acestora, dar Reverso oferea posibilitatea de a expune, cu mandrie, acest mod de personalizare al ceasului, manifestare a identificarii cu un nivel ridicat social.
Unii dintre cei mai importanti posesori de Reverso erau membrii familiilor regale europene.
In 1934 printul Danemarcei a purtat un Reverso intr-o expeditie prin climatul aspru din sudul Marocului. Dupa intoarcerea la Copenhaga el a trimis o scrisoare catre manufactura LeCoultre felicitandu-i pentru realizarea unui ceas exemplar, care a supravietuit perfect climei, fara nici o defectiune a mecanismului sau deteriorare exterioara.
Regele Edward al VIII-lea al Angliei era de asemenea posesor de Reverso. Era si Imparat al Indiei, ceea ce se potrivea cu faptul ca purta acest model conceput pe pamant indian.
Pe celalt tarm al Atlanticului, Amelia Earhart, celebrul pilot american, purta un Reverso care era decorat cu o gravura ce reprezenta zborul ei solitar-record din Mexico City la New York (chiar daca aterizarea a avut loc la Newark).

reversodanez Modelul Reverso al Printului Danemarcei  (circa 1933, calibru 411, otel)
reversoedwardt Modelul Reverso al regelui Edward al VIII-lea (circa 1937, calibru 411, otel si aur)
revrsoaearhart Modelul Reverso al Ameliei Earhart (circa 1935, calibru 410, otel)

Generatia pierduta si era ceasurilor Reverso moderne
Pana in timpul celui de-al doilea razboi mondial nu mai putin de 11 mecanisme diferite au fost utilizate in modelele Reverso. Dar reducerea fabricatiei datorita razboiului si directionarea ei catre ceasurile militare a facut ca Reverso sa piarda teren in favoarea ceasurilor simple, rotunde. Intre 1940 si 1970 au fost produse putine ceasuri Reverso.
In anul 1972 distribuitorul italian al lui Jaeger-LeCoultre a vizitat manufactura elvetiana si a observat carcase de Reverso neutilizate, a cumparat tot stocul disponibil si a montat in ele mecanisme pentru a le vinde in magazinele sale din Italia. In cateva saptamani a epuizat intreg stocul!
La inceputul anilor ’80 manufactura a cedat atat nenumaratelor cereri ale colectionarilor cat si presiunii aceluiasi influent distribuitor italian si a reluat productia modelului Reverso. In anul 1985 Jaeger-LeCoultre a introdus in fabricatie o noua carcasa, compusa din peste 50 de componente, in timp ce carcasa originala avea mai putin de 30 de componente. Rezultatul a fost primul model Rverso rezistent la apa.
In anii 1990 – 2000, Jaeger-LeCoultre a continuat dezvoltarea conceptului Reverso, luand nastere modelele cu doua fete, cronograf, GMT, tourbillon, calendar perpetuu si chiar un ceas cu repetitie.

A 80-a aniversare a modelului Reverso

Anul 2011 marcheaza cea de-a 80-a aniversare a modelului Reverso, iar Jaeger-LeCoultre are planuri mari pentru modelul sau cel mai faimos. S-a lansat deja un muzeu virtual “Virtual Museum” care include multe dintre  modelele Reverso reprezentative si are posibilitatea sa postati propriile voastre fotografii cu Reverso.
Cu acazia acestei aniversari Jaeger-LeCoultre a prezentat la SIHH 2011 modelul Reverso “1931” disponibil atat in otel cat si in aur de 18 carate. Carcasa are 46 de milimetri lungime si numai 7,2 milimetri grosime. Cadranul este inscriptionat doar “Reverso”, la fel ca modelele originale produse in 1931, are marcaje orare tip baton si aratatoare tip pumnal (dagger). In interiorul carcasei ultraplate se afla un mecanism cu armare manuala, calibrul “in-house” 822. Productia acestui model se asteapta sa fie limitata la un numar redus de piese ceea ce il va face si mai dorit de colectionari.
In timp ce cele mai moderne Reverso sunt “Duoface”, “1931” este un ceas simplu care indica doar orele si minutele. Partea opusa cadranului nu ofera o a doua zona orara sau un cronograf asa cum am inceput sa ne asteptam sa vedem la Reverso, dar este o placa pe care posesorul o poate grava asa cum doreste. Acest model constituie un suport perfect pentru maestrul gravor autorizat de JLC, JC Randall. Omul care a devenit gravorul Reverso prin excelenta.
Purtat de regi si atleti, de aviatori si actori, JLC Reverso are incontestabil o istorie faimoasa si vom vedea in curand un nou capitol captivant in evolutia unuia dintre cele mai elegante si fara varsta modele din lumea  producatorilor de ceasuri.

revrso1931Reverso 1931 ultraplat  (Copyright Benjamin Clymer)

Stiati ca?

Din zilele de inceput ale lui Reverso pana la modelele actuale, incluzand “1931”, raportul dintre lungimea si latimea carcasei a fost constant.
Jack Foster, Editorul sef  al Revolution Magazine spunea:
“Curios sa aflu cauza atractivitatii atemporale a Reverso-ului, am devenit interesat de proportiile ceasului Reverso (raportul intre lungimea si latimea sa). Dupa calcularea raportului la mai multe modele ne-patrate, am descoperit ceea ce multi fani de Reverso stiu deja: toate modelele ne-patrate au un raport al laturilor de 1,6:1, care este Raportul de aur; si manufactura a confirmat ca aceste proportii au fost pastrate la toate modelele Reverso”
.

http://www.youtube.com/jaegerlecoultreclub#p/u/4/4b3uM3JFf_0

0
0