Despre cronometre *)!

0
605
views
start_finish_line_M1

Despre cronometre *)  !

Facand deseori greseala de a ma considera un colectionar “de ceasuri”, cronometrele (si mai ales cele “clasice”, de buzunar) au ocupat intre preocuparile “colectiei” mele, rolul “fratelui sarac”! N-aveau nicidecum farmecul unui “ceas cronograf” desi stiam prea bine ca, stricto sensu, marea majoritate, asta sunt – cronografe; au intotdeauna prea “putine” rubine si de aici un mecanism (sic!) in fata caruia va fi ezitant sa spun …spectaculos, dar mai ales va fi greu sa spun repede, fara prea mult timp de gandire, ce functionalitate, alta decat sportiva, ar putea avea!

Desigur suficiente erori ce incerc sa le repar cu prezentarea de fata!

* * *

*) CRONOMÉTRU, cronometre, s. n. Instrument de precizie care funcționează pe principiul ceasornicului, permițând măsurarea timpului până la fracțiuni de secundă (folosit la normarea proceselor de muncă, la determinarea rezultatelor în întreceri sportive etc.). – din fr. Chronomètre | Sursa: DEX ’98

* * *
Cronometrul clasic, cel de buzunar sau mai recent ‘atarnat’ la gat a aparut ulterior, consacratului cronograf.
A fost la origine nevoia de a avea un ‘instrument’ doar pentru contorizarea intervalului de timp!

 

Despre primul cronograf istoria orologeriei pare a fi inca in controverse! Unii atribuie primul cronograf lui – Nicolas Rieussec (cel de la care se reinventeza astazi Montblanc sau pentru cei “rigurosi” Minerva), altii – pare-se mai aproape de adevar, lui Abraham-Louis Breguet in 1821, tot un cronograf cu cerneala, dezvoltat impreuna cu Frédérick Louis Fatton; alte istorii precizeaza anul 1862.

 

Pornind de la cronograf, din nevoia de a avea o metoda mult mai practica pentru a masura intervale de timp, Heuer a fabricat primul cronometru in 1869. Masura inca de atunci 1/5 de secunda! Foarte “repede” insa, in 1916, Heuer a dezvoltat unul dintre cele mai cunoscute si in acelasi timp spectaculoase cronometre din istorie – Mikrograph-ul alaturi de Mikrosplit si variantele lor 1/50′ – Semikrograph si Semikrosplit.
A masura, mecanic, la 1916, sutimea de secunda – 1/100’”, este cu siguranta fabulos! (imagini – catalog Heuer | 1942)
heuer_micrograf_M1 heuer_micrograf_M2
Intreaga istorie Heuer de dupa, alaturi de specialele cronografe create, prezinta modele de referinta pentru dezvoltarea cronometrelor. Desigur alti mari producatori – Longines, Omega, Minerva, Lemania sau Leonidas au avut contributiile lor.prospect_cronometru_omega_M

 

50_M1_cronometru_longines4061Au existat variante cu utlizare “militara” cum este Lemania Nero – prezentat aici sau chiar cele utilizate de armata US – Elgin si Waltham, cea britanica – Smith sau cea  japoneza – Seikosha.
Chiar si armata romana a facut achizitii de cronometre existand documente pentru echiparea in 1938 cu 224 buc. cronometre model 4061 – Longines (imagine dreapta) a Comandamentelor de Aparare Antiaeriana detalii aici!
 
GlennStopwatch500Intre cronometrele “celebre” un loc aparte il ocupa Heuer-ul ref. 2915A  (imagine stanga) ce l-a avut la mana astronautul John Glenn, “ceas de rezerva” a carui poveste Jeff Stein | onthedash.com o prezinta – aici!
* * *
Fascinat de miscarea secundarului ce porneste la “comanda” am avut sansa sa primesc in “colectie” doua cronometre Minerva. Unul pentru 1/10 de secunda, celalalt (relativ mai nou) pentru 1/5”! Ambele au un mecanism cu 7 rubine si capac dublu pentru protectia mecansimului.
 
Astazi Minerva este istorie, dar eforturile companiei ce a inglobat-o, Montblanc, de a-si consolida fabricatia de ceasuri tine cont, oricat de surprinzator pare sa fie, de povestea sa .
 
Povestea Minerva a inceput in 1858, in Villeret, unde Charles-Yvan si Hypolite Robert au pornit o fabrica de asamblat mecanisme. Numele Minerva a fost inregistrat oficial numai dupa 30 ani, in 1887, cand o noua generatie Robert a ajuns la conducerea companiei.
Cei doi fii Charles-Auguste si George-Luis (Robert Freres) au transformat compania trecand-o de la simpla asamblare la productia de mecanisme, pentru ceasuri de buzunar, incepand cu 1902.
Primul chronograf – 9CH, in 1908 iar primul ceas de mana, in 1909!
Din 1923 numele Minerva a aparut pentru prima data pe cadran si a avut si primul succes – calibrul 13-20CH, un cronograf care a pozitionat Minerva ca fiind un excelent producator de mecanisme.
In anii ‘930 Minerva a ajuns in mainile unei alte familii – Frey, unde doua generatii la fel de talentate au consacrat compania ce a devenit ‘official timekepper’ pentru jocurile olimpice de iarna din 1936 (Germania / Garmisch-Partenkirchen).

Dupa mai bine de 140 de ani sfarsitul avea sa vina in anul 2000 cand familia Frey a vandut compania unui investitor italian – Emilio Gnutti.

A urmat o perioada confuza in care au fost dezvoltate noi calibre dar si preturile (sfidand istoria companiei de a avea o anume ‘decenta’) au crescut in unele cazuri cu 500%.
 
Privita din acel punct, achizitia in 2006 a ceea ce a ramas din Minerva (pare’se o excelenta manufactura si atunci) de catre grupul Richemont si “transferul” intregii echipe de productie la Montblanc a fost o ‘sansa’ fata de declaratiile ‘hazardate’ ale lui Gnutti ca va face din Minerva un egal Patek Philippe!
* * *

In continuare imagini cu cronometrele Minerva din colectie:

cronometre_cbu_M1cronometre_cbu_M2cronometre_cbu_M3cronometre_cbu_M4
cronometre_cbu_M7cronometre_cbu_M5cronometre_cbu_M6cronometre_cbu_M8

* * *

Cateva referinte pentru cei interesati de aceasta “tema” unde gasim, desigur: pasionati, articole de referinta, modele celebre, un forum, variante ‘complicate’ si desigur …mult entuziasm.

Bibliografie:

* * *
nota: imagine credit pentru deschiderea prezentarii: © 2007 Daryl May

0
0