Ceasuri militare americane – 1 | Signal Corps WW1

0
1038
views
federal_patch_signal
 
In istoria armatei americane una dintre structurile care s-au aflat in avangarda preluarii “noutatilor” tehnologice dorite de militari a fost SIGNAL CORPS.
 
Cateva din momentele importante ale istoriei US Army Signal Corps (echivalentul astazi a ceea ce reprezinta trupele de transmisiuni) de pana la primul razboi mondial:
• 1860 | 21 iunie: medicul militar Albert J. Meyer este autorizat de Congresul SUA sa infiinteze Signal Corps fiind primul ofiter al acestei unitati. Meyer patentase in 1856 un sistem de “comunicare” cu steaguri si torte denumit in epoca wig-wag;

• 1861 | martie-august: sunt infiintate primele unitati Signal Corps in cadrul carora este utilizat primul balon si primul telegraf pentru activitati militare. Sunt stabilite primele coduri de semnalizare cu steaguri pentru artilerie, marina, etc.;
• 1861-1865: Signal Corps este implicata in operatiuni pe parcursul Razboiului Civil American;
• 1870: este infiintat primul serviciu meteorologic in cadrul Signal Corps;
• 1877: primul telefon utilizat in scop militar;
• 1881-1884: Signal Corps participa la prima expeditie militara de explorare a zonei arctice;
• 1899: prima linie de comunicatie radio;
• 1907 | 1 august: este infiintata in cadrul Signal Corps o “sectiune” de aviatie ce va fi punctul de plecare US Air Force;
• 1907 | 23 decembrie: este elaborata prima specificatie a unui avion militar fiind semnat un contract de furnizare cu Orville Wright la 10.februarie.1908 primul avion fiind livrat la 20.august.1908;
• 1908: prima “linie” de comunicatie sol-aer realizata prin intermediul unui balon de deasupra Washington-ului;
• 1908 | primul dirijabil militar testat de Signal Corps la Fort Meyer (Whipple);
• 1908 | 3 septembrie: primul zbor militar cu un avion Wright, testele continuand pana in 1909 an in care au fost brevetati si primii piloti militari americani;
• 1910 | prima transmisie simultana a doua conversatii telefonice pe un singur fir;
militar_SC_ceas_mana_1918• 1917-1919 | Signal Corps participa la primul razboi mondial unde asigura comunicatiile trupelor americane.
(date extrase din: The Story of the U.S. Army Signal Corps – editata de lt. col. Max L. Marshall, 1965 | pag. 279-295 / anexa D)
O istorie detaliata a acestei unitati si a rolului avut si pentru alte perioade gasiti – aici !
* * *
Cert este ca in 1917 cand “American Expeditionary Force (A.E.F.)” a ajuns in Franta o parte din soldatii americani aveau la mana ceasuri achizitionate sub specificatie Signal Corps (vezi imagine dreapta – sursa: The Story of the US Army Corps)
Pentru ca aceasta specificatie nu a fost (…inca!) gasita in arhive nu se pot spune foarte multe lucruri despre ea.
Au ramas in urma acesteia un numar de ceasuri extrem de cautate si iubite de colectionari!
Producatorii acestor ceasuri au fost companii, parte dintre ele astazi redutabile, care la aceea vreme erau fie la inceputuri, fie deja nume grele in epoca. Alti cativa dintre ei nu mai exista sau incearca sa renasca astazi!
 
Producatorii ceasurilor Signal Corps sunt in numar de 7 (sapte), adica:
(important: prezentarea producatorilor este insotita de imaginea fiecarui ceas; sursa imaginilor este – John C. Barros | IHC 185 Forum)

signal_prezentare_5_ulysse1. ULYSSE NARDIN
Desi inregistrata in 1846 se poate spune ca istoria companiei porneste mai devreme, cand tatal lui Ulysse Nadin, Leonard-Frederic el insusi ceasornicar, il trimite pe acesta in Franta sa invete pe langa Wiliam Dubois, unul dintre cei mai celebri ceasornicari din epoca. Inca din primii ani de existenta, prin talentul lui Ulysse Nardin, compania primeste numeroase premii, primul chiar la expozitia de la Londra din 1862.
De-a lungul anilor manufactura Ulysse Nardin isi dezvolta reputatia de fabricant de ceasuri de precizie, fie de buzunar sau cronometre de marina, langa numeroasele premii primite in Europa pana la sfarsitul sec. XIX fiind furnizate ceasuri catre Observatorul Naval American sau catre amiralitatile din Rusia si Japonia.
Ca si furnizor de ceasuri pentru armata primul dintre clienti pare sa fi fost Ministerul de Razboi Rus.
Ceasurile de mana Ulysse Nardin au aparut la inceputul sec. XX, compania demostrand o afinitate speciala pentru cronografe.
* * *
Despre varianta furnizata Signal Corps (prezentata in imagine dreapta) nu sunt oferite detalii in literatura de specialitate. Un ceas din perioada tranzitionala, cu prinderea curelei in varianta swing lungs, cadran alb, cifre arabe in formatul clasic ceasurilor militare de la inceput de sec. XX, coroana la ora 3:00, secundar la ora 6:00 si indicatoare tip “lance”. Cadranul este marcat “SIGNAL CORPS U.S.A. | U. NARDIN | LOCLE & GENEVE”.
Nu au fost gasite detalii si imagini ale mecanismului dar avand in vedere prezentarea unui ceas similar in Wristwatches | Brunner, Pfeiffer-Belli, pag. 380 este posibil ca atat carcasa cat si mecanismul sa fi fost furnizate de H. Moser un alt furnizor Signal Corps din acele vremuri.
 
signal_prezentare_1_cyma
2. CYMA/TAVANNES
CYMA-TAVANNES este povestea de succes a unui nume celebru in istoria orologeriei – Frederic Henri SANDOZ care la 20 ani (1871) a fondat doua companii in Le Locle si Tavannes care sunt punctul de la care a pornit CYMA.
La vremea respectiva (sfarsitul secolului XIX) compania detinea deja o fabrica de 1.000 mp si 55 utilaje “moderne”. In 1905 producea deja 1.000 ceasuri/zi. In 1938 avea 2.000 de angajati si 2.200 de masini unelte pentru 4.000 de ceasuri si mecanisme pe zi. Catalogul din 1930 “revendica” titlul de cel mai mare furnizor elvetian de ceasuri de precizie.
In febra fuziunilor din anii ‘960 a intrat in Chronos Holding (1966) si apoi impreuna cu Ernest BOREL si DOXA in Synchron Group (1968). In prezent sunt concentrati pe piata americana.
Legatura cu ceasurile militare a pornit probabil cu aceasta varianta Signal Corps pentru WW1 (sunt cunoscute si ceasuri militare britanice WW1 nemarcate Cyma pe cadran dar identificate Cyma dupa mecanism, cu capac spate filetat marcat W.xxxx.S – vezi Konrad Knirim).
Apogeul a fost atins insa in perioada celui de-al II-lea razboi mondial, si dupa, cand CYMA a fost un important furnizor al armatei britanice,  incepand cu ceasurile WW2 de buzunar GSTP (General Service Trade Pattern) continuand cu cele de mana ATP (Army Trade Pattern) si mai apoi cu celebrele W.W.W. (Watch, Wrist, Waterproof) de la sfarsitul WW2 produse probabil intr-o cantitate importanta de 20.000 buc.
Povestea si-a inchis cercul cu un ceas diver in anii ‘980 folosit de Royal Navy sub specificatia trupelor aliate NATO.
* * *
Varianta Signal Corps – Cyma este marcata pe cadran “CYMA SIGNAL CORPS U.S.A.”, secundar la ora 6:00, cifre arabe care foarte probabil original au fost incarcate cu material luminiscent orele 13-24 fiind marcate in rosu. Aceast varianta are prindere fixa a curelei. Indicatoarele sunt de tip lance fiind de asemenea incarcate luminiscent. Pana la aceasta data nu exista informatii despre mecanism in literatura de specialitate sau pe resursele net de referinta.

signal_prezentare_2_moser3. H. MOSER & CIE
Fondatorul companiei – Heinrich Moser (scolit in Elvetia si Germania) a pornit in industria orologera prin 1828 la St. Petersburg. La doar 20 de ani, cu ceva scule si cu 2.000 franci elevetieni! Venind din Rusia ca sa-si castige cumparatori in Europa a deschis o fabrica in Le Locle. Si-a extins afacerile spre Asia si in 1848, foarte bogat, s-a intors in Schaffhausen de unde si-a condus afacerile pana in 1874 cand a murit.
Dupa moartea sa compania a continuat (cu multe probleme privind succesiunea) sub conducerea fiului sau pana in 1923 cand brandul Moser a disparut. S-au retras din Rusia in 1917, o data cu Revolutia Bolsevica. Pe “resturile” Moser a fost infiintata de catre noul stat sovietic o companie de stat pentru reparatii ceasuri!
Compania a reaparut in 2002 cand stranepotul – Roger Nicholas Balsiger a reinfiintat Moser Schaffhausen AG.
* * *
Varianta furnizata Signal Corps este descrisa in Wristwatches | Brunner, Pfeiffer-Belli, pag. 280 | “Siver military watch (US signal corps), ca. 1918, luminous hands and hours, 13”’ movement, 15 j., Breguet spring”. Cadran alb – marcat “H. Moeser & Cie | Cylis Watch | Signal Corps U.S.A.”, indicatoare tip “lance”, cifre arabe care original au fost incarcate cu material luminiscent. Carcasa (dia. 35 mm) este din argint fiind marcata la interior cu numele/logoul companiei. Interesant este ca numele companiei pe capacul interior este marcat cu caractere chirilice. Mecanismul *) este aurit de tipul “pin set” si este prezentat in galeria foto de la finalul prezentarii.
signal_prezentare_7_omega 
4. OMEGA
In lumea pasionatilor de ceasuri Omega este aproape o religie! Povestea companiei este infinit detaliata pe net si in aparitii tiparite. Compania este pornita de Louis Brandt, la 23 de ani, in 1848 cand asambla ceasuri subcontractand parti ale acestora micilor fabricanti ce manufacturau sub conceptul de etablissage.
Este poate surprinzator cum intr-o istorie de 100 de ani numele Omega (adoptat de fratii Louis-Paul si Cesar, fii fondatorului, la recomandarea bancherului lor – Henri Rieckel – doar in 1903) este astazi recunoscut de 7 din 10 persoane cand este vorba de ceasuri. Mai multe despre istoria Omegaaici !
Interesant este ca legatura cu ceasurile militare a inceput in timpul WW1 cand ceasuri Omega au fost achizitionate de catre British Royal Flaying Corps urmati imediat de Armata SUA cu ceasurile ce fac obiectul prezentei istorii.
* * *
Omega Signal Corps pastreaza specificatiile celorlalte ceasuri din serie. Acelasi diametru (aprox. 35 mm), cadran email, cifre arabe insa doar pentru orele 1-12 (incarcate cu vopsea luminiscenta), secundar la ora 6:00, prindere fixa pentru curea.
Aceleasi indicatoare de tip lance specifice ceasurilor militare din epoca. Cadranul este marcat OMEGA – SIGNAL CORPS U.S.A. dar si cu logul Ω ce va deveni celebru peste ani.
Nu este inca disponibila o descriere a mecanismului *) insa din putinele imagini prezentate (in special pe clasica sursa eBay ce nu poate fi intotdeauna 100% sigura) putem vedea un mecanism relativ comun, de asemenea aurit, probabil tot 15 rubine, insa fara micro-regulator.

signal_prezentare_4_tissot5. TISSOT
In 1853, in Le Locle, un tata si fiul sau – Charles-Felicien si Charles-Emile – au pornit aventura unui nume – TISSOT – de asemenea special pentru istoria orologeriei.
Ar putea parea surprinzator dar inceputurile companiei sunt strans legate de Rusia tarista acolo unde in acele vremuri Tissot si-a construit o puternica piata, careia i-a oferit primul sau ceas de mana in 1915.
Si primul ceas cu ascendent militar fabricat de Tissot pare sa fie un ceas din 1904 numit “ceasul Tarului” ceas facut pentru unul din ofiterii Garzii Imperiale Ruse.
Istoria companiei s-a intersectat cu cea a companiei Omega inca din 1925 dar si cu cea a companiei Lemania, dupa 1932 in cadrul SSIH (Societé Suisse pour L’Industrie Horologère) pornita de Tissot si Omega doi ani mai devreme. Reperele importante ale istoriei Tissot le puteti parcurge si detalia – aici !
* * *
Despre ceasuri Tissot “Signal Corps” exista referinte in Brunner, Pfeiffer-Belli | Wristwatches, pag. 374 dar si in consistenta istorie “Tissot: 150 Years of History” | Estelle Fallet, pag. 72. Brunner si Pfeiffer-Belli mentioneaza sub imaginea ceasului: ” ceas militar cromat, cadran semnat , 1915, mecanism AQ 20/308 753″. Avand in vedere aceasta mentiune pare ca Tissot este intre primele achizitii de ceasuri Signal Corps (1915).
Intr-o succinta descriere ceasul (aprox. 35 mm diametru) are inscriptionat cadranul “CH. F. TISSOT & FILS LOCLE SIGNAL CORPS U.S.A.”, indicatoare tip spadam indecsi orari cu vopsea luminiscenta pentru 1-12 si rosu pentru 13-24, secundar la ora 6, prindere fixa “wire lugs” pentru curea. Mecanismul *) este aurit si cu exceptia mentiunii “AQ20/308 753” prezentate mai sus nu am gasit alte referinte.
 

signal_prezentare_6_zenith6. ZENITH
Este prea bine stiut ca istoria Zenith este una de referinta inca de la inceputurile companiei pornita de Georges Favre-Jacot in 1865. Incepand cu primele premii obtinute in 1896 la Expozitia Nationala Elvetiana sau 1903 la concursul de cronometrie al Observatorului din Neuchatel si pana la lansarea primului cronograf automatic din lume, in 1969, iconicul “El Primero” povestea companiei este marcata cu realizari de exceptie: 1500 premii de observator, primul ceas de mana cu alarma, primele cronografe de piloti cu carcasa anti-magnetica, prima zecime de secunda masurata, etc.
O prezentare detaliata a istoriei si valorilor Zenith poate fi parcursa – aici (link)!
* * *
Ceasuri Zenith – Signal Corps sunt prezentate in doua volume de referinta pentru ceasurile militare: Z.M. Wesolowski | “A concise guide to military timepieces 1880-1990” (pag. 61) si Marvin E. Whitney | “Military Timepieces” (pag. 557).
De asemenea Wristwatches | Brunner, Pfeiffer-Belli, pag. 408 prezinta un ceas similar sub titulatura military watch fara insa sa fie inscriptionat Signal Corps. Descrierea mecanismului *) in toate aceste referinte este: Zenith 11 1/2”’, 15 jewels, aurit, micro-regulator. Carcasa nichel cu capac spate dublu pentru protectia la praf, extensiile pentru prinderea curelei articulate, cadan portelan cu secundar la ora 6:00 inscriptionat sub ora 12:00 “SIGNAL CORPS” si deasupra cadranului secundarului “ZENITH”. Cifrele orelor 1-12 sunt incarcate cu material luminiscent iar cele pentru orele 13-24 sunt de culoare rosie. Coroana este sferica de tip “ceapa”.
Mai multe imagini cu un astfel de ceas sunt prezentate in galeria foto de la finalul prezentarii.
 
Este interesant si de a mentiona serialele mecanismelor Zenith “Signal Corps” vazute pana la acest moment:
– serial: 2227401 | Z.M. Wesolowski | “A concise guide to military timepieces 1880-1990” (pag. 61)
– serial: 2234832 | colectie “montana”
– serial: 2355451 | Marvin E. Whitney | “Military Timepieces” (pag. 557)
– serial: 2356286 | Jon Bemann pe forumul IHC 185

signal_prezentare_3_rode

7. RODE
Despre istoria Rode Watch Co. exista foarte putine informatii. Kathleen Pritchard in Swiss Timepiece Makers 1775-1975 mentioneaza: “Rode Watch a fost o companie infiintata initial in 1887 de catre Avia, Degoumois & Cie SA in La Chaux de Fonds pana in 1933 si dupa in Neuchatel”. Numele Rode Watch Co. a fost inregistrat in iulie.1904 si pare sa fi fost folosit doar pana in anii ‘920 companii continuand insa pana in perioada “crizei quartz” din anii ‘970.
* * *
Pentru modelul Rode “Signal Corps” exista un singur ceas pentru care a fost prezentata o singura imagine de catre John C. Barros  pe IHC 185 Forum.
Asemenea celorlalte ceasuri Signal Corps cadranul este din email si este inscriptionat “RODE SIGNAL CORPS U.S.A.”. Cadranul secundarului este la ora 6:00, orelele 1-12 fiind marcate luminiscent respectiv cele 13-24 cu vopsea rosie acest “design” al cadranului parand a fi un standard al ceasurilor sub acest nume – Signal Corps.
Nu exista informatii despre mecanism, carcasa pare a fi de asemenea din nichel, prindere fixa pentru curea si coroana sferica.
– – – – – – – – – –
 
important: orice completare, corectura, opinie este binevenita si nu ezitati sa o transmiteti via forumul TCR!
 
* * *
Bibliografie:

1. Estelle Fallet | Tissot: 150 Years History | 1853-2003, Tissot SA, Le Locle, 2003
2. Max L. Marshall | The Story of the U.S. Army Signal Corps, The Watts Landpower Library, New York (SUA), 1965
3. Kathleen Pritchard | Swiss Timepiece Makers 1775-1975, National Association of Watch & Clock Collector (NAWCC), SUA, 1997
4. Brunner, Pfeiffer-Belli | Wristwatches, Tandem Verlag GmbH, Germania, 2006
5. Z.M. Wesolowski | A concise guide to military timepieces 1880-1990, The Crowood Press, Marea Britanie, 1996
6. Marvin E. Whitney | Military Timepieces, American Watchmaker Institute Press, SUA, 1992
7. informatii de pe forumurile: IHC 185 Forum si MWR Forum
 
*) imagini ale mecanismelor ceasurilor sunt prezentate in galeria foto de mai jos.

* * *

Galerie foto – Zenith Signal Corps si Moser Signal Corps din colectia montana:

signal_corps_montana_M10signal_corps_montana_M9signal_corps_montana_M11signal_corps_montana_M12

signal_corps_montana_M8signal_corps_montana_M7signal_corps_montana_M5signal_corps_montana_M6

signal_corps_montana_M3signal_corps_montana_M2signal_corps_montana_M1signal_corps_montana_M4

Galerie foto – mecanisme ceasuri Signal Corps (Moser, Omega, Tissot, Zenith):

mecanism_moser_M1mecanism_omega_M1mecanism_tissot_M1mecanism_zenith_M1

0
0