Ceasul lui Mihai Eminescu

0
663
views
mihai-eminescu_1
Prin amabilitatea si bunavointa d-lui prof. dr. Dan JUMARA –  Directorul Muzeului Literaturii Romane | Iasi, am avut onoarea si privilegiul de a tine in maini ceasul Poetului fara de egal – Mihai EMINESCU.
Povestirile tesute in jurul acestui ceas au fost nenumarate. Ceea ce m-a impins in a face aceasta investigatie a fost afirmatia precum ca acest ceas ar fi un Breguet.

Povestea incepe undeva in vara anului 1881 cand Gheorghe EMINOVICI, tatal poetului, a venit in capitala ca sa vada de acesta, ocazie cu care a cumparat si daruit poetului un ceas de aur cu lant, ce l-a costat 40 de galbeni. Bani multi daca ne gandim ca doar cu un galben se putea cumpara o pereche de boi.

Poetul si-a amanetat ceasul de mai multe ori, dupa nevoi. Chiar aminteste in scrisorile catre Veronica MICLE“… si inca sa mai stii una. Mi-am scos ceasornicul meu de aur de unde sedea cu chirie la parintele Strul Avram si ma fudulesc cu el. Stii tu ca el e pururea posibilitatea imediata de-a te aduce la Bucuresti cu nepusa-n masa, caci el reprezinta oricand capitalul necesar pentru transportul celui mai scump odor ce-l am eu in Iasi …” 

Uneori era chiar ingrijorat de soarta ceasului sau, de aceea intr-o scrisoare din 1883, mentiona: “ … Ceea ce voi sa stiu de la tine este daca cartile si lada mea sunt in oarecare siguranta si daca pot spera sa le revad. In lada trebuie sa fi afland si ceasornicul pe care l-am scos de la Simtiom …”.

Stim ca poetul tinea foarte mult la colectia sa de manuscrise vechi, la manuscrisele si cartile sale. La imbolnavire in iunie 1883, de la Ion SLAVICI, lada a fost dusa la ing. Constantin SIMTION de unde a ajuns la Titu MAIORESCU care a pastrat-o pana in 1902 cand a donat-o Academiei Romane.

Exista afirmatii precum ca fratele poetului Matei EMINOVICI, profitand de boala poetului si de situatia creata in jurul acesteia, ar fi “sustras” acest ceas.

Se face o descriere a ceasului: ” … e un ceas de aur,de buzunar,cu 3 capace,unul in fata si doua in spate.Pe capacul din fata e gravat un monogram E.H.,desigur initialele vechiului proprietar.Pe capacul din spate,la mijloc,e reprezentata o floricica. Pe verso,in interior K/18(18 karate),21180,P.F.”

Pe capacul interior: “ N27780. Echappement a ancre ligne droite 15 rubis, Balancier Chronometre, Spiral Breguet. Pe verso 21180 “. E un ceas cu cheie de 77 grame si un diametru de 46mm.
ceas_eminescu_M1ceas_eminescu_M2ceas_eminescu_M3

Ei bine, tocmai de aici: ”Spiral Breguet” a pornit toata confuzia, care, cred eu a fost creata de ziaristi, din necunoastere si slaba informare. 

Interesant mi se pare mai departe traseul parcurs de acest ceas pana a ajunge in posesia Casei Pogor – Iasi, parte integranta a Muzeului Literaturii Romane – Iasi. Informatiile ni le da Victor EMINESCU, fiul lui Matei din prima casatorie. 

De la Matei EMINOVICI, care si-a schimbat numele in Eminescu, unele obiecte au trecut in posesia Aglaiei, dupa moartea acestuia. Aglaia s-a recasatorit cu capitanul austriac Heinrich GAREISS. Dupa moartea Aglaiei in 1900, obiectele au ramas in posesia sotului, care s-a recasatorit, a avut un fiu cu acelasi nume Heinrich GAREISS, ajuns medic chirurg, doctor emerit in Campulung Moldovenesc.

Doctorul emerit H.Gareiss a donat ceasul si inelul cu monograma al poetului complexului muzeal din Iasi prin prof. Ion ARHIP,atunci directorul muzeelor iesene, in schimbul obtinerii unui pasaport pentru Germania, unde se stabilise fiul sau,  tot doctor.

Ion ARHIP povesteste ca a fost girantul si mijlocitorul acestei tranzactii,cu bucuria de a le fi stiut ramase in tara. Doctorul a primit prin organele in drept pasaportul si a plecat din tara.

Iata deci pe scurt fascinanta poveste a ceasului lui Mihai EMINESCU,care in final si-a gasit locul,in urma unor situatii mai mult decat fericite, in Iasii – Marilor Iubiri de care Eminescu a fost atat de legat. 

Oricand aveti ocazia nu ratati privilegiul de a calca pe urmele inaintasilor nostri iar in Iasi acestea sunt la tot pasul.

* * *

Multumesc inca o data prof. dr. Dan JUMARA care mi-a inlesnit privilegiul de a tine in mana – CEASUL LUI EMINESCU.

Iasi, august 2010 | Petru Chichirau

ceas_eminescu_M4ceas_eminescu_M5ceas_eminescu_M6

ceas_eminescu_M7ceas_eminescu_M8ceas_eminescu_M9

ceas_eminescu_M10ceas_eminescu_M11ceas_eminescu_M12

ceas_eminescu_M13ceas_eminescu_M14ceas_eminescu_M15

1
0