Istoria ETA

0
447
views
logo_ETA
Motto: ETA –  Multumim D-le Hayek!
ISTORIA ETA !
traducere dupa – Watchcorner.blogspot | Lucian Marcu
ilustratiile articolului sunt preluate din versiunea originala (in franceza) diponibila pe – www.invenitetfecit.com – aici !

ETA-1935Drumul de la Ebauches SA la ETA SA.

75 de ani de productie a mecanismelor elvetiene ETA, portofoliul sau incluzand si mecanisme elaborate de clasa superioara foarte apreciate de catre iubitorii orologeriei de clasa. In spatele acestor litere seci se afla numele cu rezonanta romantica ale unor producatori ca Valjoux, Unitas, si Peseux nume care ascund comori ascunse pe care multi si le doresc descoperite. ETA nu a fost infiintata subit intr-o singura zi. Nasterea unui astfel de conglomerat industrial a avut nevoie chiar de interventia si sprijinul guvernului Confederatiei Helvete. Curios aceasta poveste captivanta este dificil de reconstituit. Exista doar documente incomplete/partiale si nu exista o sursa clara unificata privind istoria ETA de la crearea entitatii Ebauches S.A. in 1926 pana la grupul Swatch contemporan noua.
* * *

Partea 1. Strafulgerarea de geniu: infiintarea unei societati pe actiuni

• 1921: Producatorii de ceasuri sunt de la natura “egoisti”; izolati la bancul de lucru au tendinta sa pastreze secretele meseriei si incearca sa isi conduca “afacerea” in mod individual. Dovada pentru acest individualism este faptul ca atunci cand este criza asa cum se intampla la inceputul anului 1921 acest producator incearca sa puna pe piata propriile produse si recurge la discounturi si cai mai mult ori mai putin legale, cea mai criticabila modalitate fiind “chablonnage”, exportul componentelor neasamblate ale unui mecanism evitand plata taxelor si fraudand astfel legislatia federala privind interdictia vanzarii de mecanisme elvetiene (ebauche) nemontate in afara frontierelor Confederatiei.
Evident aceasta practica se constituie in concurenta neloiala indreptata impotriva producatorilor de ceasuri “complete” acei faimosi “manufacturieri” care la inceputul secolului 20 au inceput sa puna pe piata produse sub marca inregistrata : Omega, Zenith, Longines, etc.
• 1924: “Manufacturierii” au incercat sa “disciplineze” productia de ceasuri infintand in 1924 | FH – Federation of Swiss Watch Manufacturers (Federatia Producatorilor Elvetieni de Ceasuri). Situatia este complexa, stabilirea si implementarea strategiei corespunzatoare fiind extrem de dificila.
Mecanismul/masinaria de ces elvetian invidiata de lumea intreaga are o problema majora fiind alcatuita din o multime de piese diferite, produse prin diverse modalitati si avand o multime de surse . Exista “ebauche”, produse de giganti industriali care au sute de angajati. Exista insa si o multime de piese (escapamente, balans, par balans, rubine diverse) produse de o multitudine de micro-companii care nu sunt deseori mai mult decat un atelier din coltul unui hambar .
• 1926-1927: Solutia a fost crearea “Union of the Annex Branches of the Horological industry (UBAH)”, in 1927. Tinta acestei asociatii a fost intarirea controlului intern, controlul calitatii, costurilor/preturilor pentru a evita prabusirile ciclice ale preturilor urmate de inflatie/cresteri de preturi absurde si vice-versa.
Pas cu pas filosofia UBAH prinde radacini. In acelasi timp, lupta producatorilor de “ebauche” este ingreunata de greutatea imensa a problemelor financiare . In ianuarie 1925, 26 de produactori “ebauche” incearca sa ajunga la unitate. Acest demers a fost o pierdere de timp si energie deoarece un an mai tarziu chiar unul dintre ei a scazut drastic preturile de vanzare.
n aceasta situatie este necesara interventia bancilor helvete (implicate profund in finantarea producatorilor mari bancile doresc cu siguranta o piata stabila). Swiss Fiduciary Limited Company (o asociatie elvetiana de audit si consultanta/management financiar) din Basel este imputernicita/mandatata sa gaseasca o solutie financiara corespunzatoare. Bancile elvetiene nu au o reputatie pentru curajul lor fiind mai curand prudente decat intreprinzatoare.
Totusi de aceasta data sunt dispuse sa sprijine o idee geniala. 27 decembrie 1926, in Neuchatel, nu este vorba despre o asociatie ori o uniune a producatorilor este vorba despre o intreprindere/companie supusa dreptului civil (contractual/comercial in speta). Beneficiind de sprijinul bancilor aceasta intreprindere are la baza bani, foarte multi bani si ca o consecinta normala este foarte puternica. Ebauches S.A. a luat nastere din dorinta de cooperare dintre bancile elvetiene si trei dintre cei mai mari producatori: Ad. Michel SA (Grenchen, infiintata in 1898 de Adolphe Michel si Jean Schwarzentrub), A. Schild SA (fondata in Grenchen in anul 1896 de catre Adolf Schild-Hugi), si nu in ultimul rand FHF “Fabrique d’Horlogerie de Fontainemelon SA” (Fontainemelon, infiintata in 1793 de Isaac si David Benguerel, asciati cu Julien si François Humbert-Droz).
Fontainemelon-1935Michel-1935Schild-1935
La acest moment acesti trei producatori sunt responsabili de productia a 75 % din volumul de “ebauche” produs in Elvetia. Doar A. Schild SA, are mai mult de 2100 de angajati. Cand Ebauches SA invita la masa negocierii nu este cazul unor discutii sterile/inutile ci este vorba despre fuzionari/inglobari pe care le poate finanta cu multa usurinta.
Unul dupa altul numerosi producatori mici cedeaza in fata ofertei Ebauches SA sfiind inglobati in acest conglomerat.
In 1927 sunt cumparati 7 producatori intre care: Hora, Sonceboz si Charles Hahn, producatorul mecanismelor chronograph “Landeron” .
• 1928-1929: In 1928 urmeaza alti zece printre care regasim : Felsa, Venus, Root, Bovet, Optima.
In 1929 sunt inglobati inca opt printre care Urania si Postala.
Un rezultat pozitiv al acestei concetrari masive la 1 decembrie 1928 se semneaza la Berna “convention de chablonnage” care reglementeaza drastic exportul de mecanisme nemontate si piese. Semnarea acestui act a fost insa prematura. Producatorii de “ebauche” independenti numiti “dizidenti” nefiind supusi nici unei obligatii nu respecta regulile impuse de tratat si legislatia si exporta mecanisme nemontate intr-un ritm accelerat inecand piata, acest lucru se intampla tocmai in 1930 cand criza economica impinge SUA (principala piata pentru elvetieni) altadata exponentul liberalismului in capcana cresterii taxelor vamale cu pana la 500 %, provocand renasterea si acutizarea individualismului in industria orologera .
Ca rezultat in decembrie 1930, “convention de chablonnage” este abrogata.
* * *
Partea 2 – De la Holding la Super-Holding

• 1930: la inceputul anilor 30 situatia industriei orologere elvetiene este mai mult decat dramatica. Producatorii declara falimentul unul dupa altul, in jur de 20 000 muncitori din aceasta industrie sunt someri.
Asociatiile si bancile legate de aceasta industrie decid ca strategia care a dus la crearea Ebauches S.A. este corecta si viabila (este un risc calculat dar un risc este risc nu-i asa).
Unica problema este ca acest plan strategic nu a fost dus la capat si anume nu a fost realizata concentrarea totala a producatorilor ebauche.
Prin urmare se decide aplicare a urmatorului plan:
– – – – – –
1. Crearea unui a Super-Holding cu participarea financiara egala a industriei de profil si a sistemului bancar elvetian.
2. Preluarea pachetului majoritar de actiuni “Ebauches S.A” de catre super-holding.
3. Implicarea financiara a Confederatiei Helvete.
4. Concentrarea/inglobarea producatorilor de componente esentiale (balans, escapament, ancore, arc balans, etc.) si achizitionarea de catre super-holding a pachetului majoritar de actiuni a companiiilor din domeniu.
– – – – – –
Assortiments• La 14 august 1931, Super Holding-ul ia nastere prin crearea “Allgemeine Schweizerische Uhrenindustrie A.G.”, pe scurt – ASUAG. Primul presedinte ASUAG a fost Hermann Obrecht. Prima si cea mai urgenta sarcina ASUAG a fost asigurarea finantarii deoarece realizarea concentrarii industriei orologere are nevoie de fonduri imense. Mai precis ASUAG are nevoie de 13,5 milioane franci elvetieni (valoarea 1931) pentru a duce la indeplinire acest plan.
Este timpul realizarii punctului 3 din planul de actiune si anume obtinerea participarii financiare a Confederatiei Elvetiene.
Este neobisnuit ca guvernul sa sprijine financiar o companie privata. Situatia este insa una exceptionala deoarece exista un numar urias de someri in industria orologera. Mai mult aceasta industrie are un statut special fiind considerata comoara nationala in Elvetia fiind implicate prin ea valorile si imaginea acestei tari in lume lucruri care au o valoare mult mai mare decat valoarea financiara a exporturilor elvetiene de ceasuri si materiale conecte.
• 11 septembrie 1931 – in urma unor negocieri dificile si indelungate guvernul federal elvetian se alatura ASUAG ca actionar investind in actiuni 6 milioane franci elvetieni (valoare 1934) in plus acorda ASUAG un imprumut nerambursabil de 7.5 milioane franci in transe de 1 milion franci anual incepand cu 1934.
Din acest moment ASUAG detine resursele financiare necesare.
• 1932: Este infiintat sub-holdingul “Fabrique d’Assortiments Réunies SA” (FAR) care reuneste producatorii de escapamente tip lever. Totodata este infiintat sub-holdingul “Fabrique de Balanciers Réunis SA” (FBR), care unifica produactorii de balansiere.
In acelasi an Ebauches S.A. inglobeaza: Manzoni, Moser, Peseux, Fleurier, ED Kummer S.A. (ceasurile Atlantic) si doi producatori majori ce produc deopotriva ceasuri si mecanisme ebauche: A. Reymond S.A. si Eterna.
– – –
ARSA-1944ETERNA-1948Auguste Reymond a infiintat fabrica  de ceasuri in Tramelan in 1898. Compania s a dezvoltat rapid si a fost inregistrata ca marca in 1906, au produs ebauche initial in Les Bioux iar apoi in Tramelan. In 1918 compania devine societate pe actiuni – A. Reymond S.A. pe scurt ARSA.
In 1926 ARSA cumpara Unitas Watch Co. localizata deasemenea in Tramelan. La momentul unificarii cu Ebauches S.A. in 1932, compania A. Reymond SA este divizata in: ARSA – pentru ceasuri complete si Unitas – pentru ebauche.
– – –
O istorie asemanatoare are Eterna ! Joseph Girard si Urs Schild si-au unit fortele in 1856 pentru a conduce o fabrica de ebauche infiintata in Grenchen. In 1870 compania are mai mult de 300 de angajati.
Marca inregistrata Eterna este utilizata incepand cu 1876. Dupa moartea lui Urs Schild, Max Schild preia conducerea companiei numita Schild Frères Cie in 1891.
In 1929 producea mai mult de 2 milioane de piese si avea mai mult de 800 angajati.
La momentul unificarii cu Ebauches S.A. incepand cu 1932, marca Eterna va fi utilizata pentru ceasuri complete (Eterna SA) iar producatorul de ebauche poarta numele de ETA S.A.
– – –
• 1933: In ciuda eforturilor considerabile 22 de companii ce includ 9 producatori de ebauche sunt inca “dizidente”.
In aceste conditii guvernul federal emite in 15 martie 1934 legea federala numita “Decrees of the Federal Council tending to protect the Swiss Watch Industry”. Prin aceasta se interzice infiintarea unei noi companii fara a obtine o licenta corespunzatoare iar exportul de mecanisme si piese nemontate este interzis in afara limitelor legale.
Industria orologera elvetiana este sub control de acum inainte!
Inglobarea/fuzionarea companiilor va continua dar nu cu aceeasi constanta. Din fericire situatia economica se imbunatateste si implicit cererea pentru ceasuri elvetiene.
Printre altii au fuzionat ori au fost inglobati urmatorii producatori: Champagne in 1938, Derby, Precimax, Gigantic in 1941, Glycine in 1942 si nu in ultimul rand Valjoux in 1944.
– – –
Miticul Valjoux S.A., caruia clasa cronografelor elvetiene iai datoreaza atat de mult a fost numita initial Reymond Frères locul nasterii fiind Bioux, in Vallee de Joux. A fost infiintata de catre John si Charles Reymond, in 1901.
Denumirea initiala explica initiala R cu care sunt marcate mecanismele. Valjoux (Reyomond) este specializata inca de la inceputuri in productia de mecanisme chrono si produce ebauche proprii inca din 1910.
In 1929, fiii lui John – Marius si Arnold preiau conducerea companiei si inregistreaza marca sub denumirea Valjoux S.A.
In 1942 Valjoux produce cel putin 60 000 de ebauche anual. In 1944 Valjoux este incorporata in Ebauches S.A.
* * *
partea 3 – De la epoca de aur la marea criza

Intre 1945 si 1960 industria orologera se bucura de o evolutie neintrerupta pe durata a 15 ani. Productia anuala este mai mult decat dublata crescand de la 18,8 milioane la 41 millioane de unitati. Masurile de protectie care interzic infiintarea de noi companii producatoare de ebauche sunt extinse la inceputul anilor 1950, dar au fost slabite si apoi abrogate la 1 ianuaria 1966.
Ce a salvat industria orologera in timpul crizei din anii ’30 va provoca rezultate negative in aceasta perioada. Producatorii inca independenti “Brand Ebauches Manufacturers” trec prin mari dificultati incercand sa faca fata concurentei monopoliste generate de Ebauches S.A. Acesti producatori independenti incep sa dispara treptat. Printre ei se aflau: Ebauches Angélus, Excelsior, Universal, Movado etc.

La inceputul anilor ’60 Elvetia se confrunta cu o concurenta acerba (desi incipienta) din partea producatorilor externi a caror industrie orologera a fost aproape demolata de al doilea razboi mondial. Franta si Germania recastiga o pozitie puternica pe pietele interne/proprii. SUA si Japonia exporta cu succes propriile ceasuri prin intermediul unor giganti (in fasa) ca Timex, Seiko, Citizen, Orient care produc ceasuri ieftine la scara milioanelor de unitati.
Cyma71Doxa71In Elvetia industria orologera este distribuita pe scara larga; exista mai mult de 3000 de producatori in aceasta industrie aproape 80% neavand mai mult de 80 de angajati! A venit momentul pentru concentrarea atentiei asupra ceasurilor finite.
ASUAG primind din nou sprijinul bancilor incearca sa faca tocmai acest lucru. In 1966 este creat Chronos Holding prin inglobarea Cyma din Tavannes si cu participarea Gruen. In 1968 se naste grupul Synchron care cuprinde Ernest Borel, Doxa si Cyma.
In 1971 ASUAG creaza un nou sub-holding numit General Watch Co (GWC) acesta este infintat cu scopul gestionarii si conducerii ultimelor “achizitii”: Certina*, Edox, Eterna, Mido, Oris* and Technos. (* cele marcate sunt obligate sa renunte la productia ebauche si la liniile de fabricatie respective).
In acelasi an este inglobat Longines care detinea la randul sau: Record si Rotary.
Concentrarea producatorilor de mecanisme se desfasoara si ea in continuare: in 1967 Ebauches S.A. incorporeaza Durowe din Germania si Sefea din Annemasse – Franta. Totul merge struna fabricile functionand la un nivel maxim, in 1975 exportul este de peste 84 milioane ceasuri. Cu toate aceste realizari viitorul este sumbru!
Explozia Quartz este motivul general invocat pentru criza care va aduce in genunchi industria orologera elvetiana incepand cu 1975. Quartz-ul de origine elvetiana a fost dezvoltat relativ timpuriu, deja in 1974 un volum maricel a fost ceasuri “Quartz – swiss made”.
Industriasii elvetiani nu au prevazut prabusirea preturilor medii, situatie care a dus la colapsul brutal al orologeriei mecanice. Tocmai natura comertului cu produse orologere se schimbase, ritmul accelerat de dezvoltare al electronicii a depasit cu mult ritmul lent de dezvoltare al industriei mecanice.
Quartz-ul nu este insa singurul vinovat, in 1973 prima criza a petrolului declanseaza in 1974 recesiunea la scara planetara In acelasi timp valoarea francului elvetian creste in comparatie cu celelalte valute de referinta.
n cativa ani procentul de crestere este de 70% fata de anul – 1973. Situatia devine dramatica; intre anul cu vanzari record  – 1974 si 1983 numarul ceasurilor si mecanismelor produse in Elvetia scade de la 84,4 millioane la doar 30,2 millioane. Este o prabusire apropiata de 65 %.
Sute de producatori dispar, zeci de mii de locuri de munca dispar si ele. ASUAG este obligata sa aplice masuri de protectie nascute din disperare si in 1978 – ETA si Schild fuzioneaza, grupul Synchron este desfintat iar Borel, Doxa, Cyma sunt vandute.
In 1980 numarul de “calibre” (tipuri de mecanisme) produse de Ebauches S.A. scade drastic de la 136 la 40.
In acelasi an ASUAG pierde mai mult de 44 milioane franci elvetieni.
In 1982 toti producatorii de ebauche detinuti de ASUAG sunt inghititi de ETA SA.
Oris este revandut proprietarilor initiali, pierderile depasesc 156 milioane franci elvetieni. Industria orologera elvetiana este pe marginea prapastiei fiind condusa de panica.
Apare pe scena un actor nou care din pacate este un urias cu “picioare de lut”, numele acestuia este “Société Suisse pour l’Industrie Horlogère” pe scurt SSIH.
* * *
partea 4 – De la alpha la omega

Omega29SSIH a luat nastere la 24 februarie 1930 prin asocierea dintre “Louis Brandt and Frères” S.A., Omega Watch Co. din Biel/Bienne si “Fabrique d’Horlogerie Charles Tissot et Fils Charles” din Le Locle. Nu este nevoie de prezentarea celor doi producatori bine cunoscuti. Cei doi fuzioneaza in aceasta perioada dificila de criza cu scopul rationalizarii productiei de ebauche si a eficientizarii si coordonarii politicilor de vanzari si marketing. Din pacate celor doi producatori le lispeste cu desavarsire un tip de mecanism care devine extrem de popular la inceputul anilor ’30 este vorba despre mecanismul chronograph.
In aceasta perioada Marius Meylan directorul exectutiv al producatorului “Lemania Watch Co” (fondat in 1884 de socrul sau si localizata in partea estica a faimoasei Valee de Joux) este in negociere cu SSIH, negociere care are ca rezultat inglobarea Lemania in SSIH.
SSIH devine astfel un jucator major al industriei orologere elvetiene.
Tissot1927In 1948, la data Centenarului Omega – SSIH are 1.600 de angajati si o productie mai mare de 500.000 ceasuri. Evolutia SSIH nu se opreste, 3.000 de angajati la inceputul anilor ’60 si mai mult de 7.000 la inceputul anilor ’70 cu o productie mai mare de 10 millioane de piese.
Aceasta crestere este generata in mare masura prin integrarea urmatorilor producatori: Marc Favre in 1955, Eigeldinger & Cie in 1957, Rayville S.A. – producatorii ceasurilor Blancpain din Villeret in 1961.
SSIH isi doreste excelentele masinarii pentru ceasurile de dama produse Rayville SA si nu marca inregistrata Blancpain abandonand comercializarea produsului sub acest nume.
Tot in 1961 SSIH cumpara fabrica si mijloacele de productie Cortebert si in 1965 este inglobat Langendorf Watch Company producatorii ceasurilor Lanco.
Lemania1946In 1969 ca o incercare de a face fata si a contra-ataca “macelul” dezlantuit de Timex si Seiko in domeniul ceasurilor accesibile (ieftine pur si simplu!) SSIH preia Aetos un mare producator de ceasuri si ebauche ieftine iar doi ani mai tarziu infinteaza “Economic Swiss Time Holding”, pe scurt ESTH (1967), cel mai mare producator de mecanisme pin-lever din Elvetia – Roskopf, Agon, Buler, Continental & Ferex. Inglobarea Hamilton a ambelor ramificatii (elvetiana, respectiv americana) in 1971 si 1974 este o dovada a suprematiei incontestabile a industriei orologere elvetiene asupra celei americane.
Cu toate acestea pentru SSIH cat si pentru intreaga industrie orologera elvetiana situatia se schimba radical in rau, in 1975 vanzarile scad cu mai mult de 20 %, in 1976 cu mai mult de 30 %.
Blancpain56In 1977 Tissot este obligat sa renunte la productia de mecanisme proprii, in 1979 vanzarile scad cu peste 20 %. Situatia duce la concedierea a 2000 de angajati.
In 1980 prabusirea este dramatica vanzarile scad cu 63,6 %. Este necesara din nou interventia bancilor,t rei dintre cele mai implicate constituie o comisie de administrare a crizei si apeleaza la o companie specializata in consultanta – Hayek Engineering AG, condusa si detinuta de catre Nicolas Hayek.
Solutiile de salvare sunt brutale, Rayville/Blancpain este dizolvat, Buler, Lanco, ESTH sunt vandute. Chiar si Lemania este cedata unui grup de actionari care include Piaget. In 1982 marca Blancpain este vanduta la pretul de numai 18,000 CHF lui Jean-Claude Biver,c are se ocupase de ceasurile bijuterie de la Omega.
In acest moment Nicolas Hayek decide sa preia ambii titani aflati in agonie….!
* * *
Partea 5 – Fuziune si renastere

Swatch85Idea fuziunii ASUAG si SSIH a aparut in 1980 cand Swiss Federal Council si-a declarat suportul si a sprijinit semnarea intelegerii dintre cei doi giganti.
In 1981 SSIH a cedat sectorul quartz in favoarea ETA. Nicolas Hayek adopta o strategie piramidala, la baza sunt ceasurile ieftine produse in cantitati mari. Pentru crearea bazei esentiala este ETA implicit ASUAG.
ETA sub conducerea lui Ernst Thomke va duce la indeplinire conceptului Swatch al carui succes il cunoastem cu totii.
La varful piramidei sunt ceasurile exclusive si scumpe care trebuie sa aiba marci inregistrate cu o indelungata si binecunoscuta istorie , aceasta va fi Omega (SSIH).
Fuziunea are loc intre 1983 si 1984. Noul grup numit ASUAG-SSIH are mai mult de 12.000 angajati cu un volum al vanzarilor de 1,5 miliarde franci elvetieni. Produsele grupului sunt ceasuri finite (Omega, Longines, Eterna, Rado, Hamilton, Certina, Tissot si Mido) si mecanisme produse de ETA care “contine” de acum inainte toate companiile detinute anterior de: Ebauches SA si ETA si este responsabila si de productia ceasurlor “ieftine”.
Piguet88n 1984 situatia incepe sa sa se imbunatateasca, ASUAG-SSIH obtine un mic profit de 26,5 million CHF, infim daca este comparat cu pierderile de 173 milioane din anul anterior.
Cu toate acestea Omega pentru care se asteapta sa fie un simbol al profitabilitatii intre marcile din varful piramidei, are in continuare pierderi.
Eterna, ARSA, Atlantic sunt vandute in 1984.
In 1985 drama a culminat , Nicolas Hayek aflat la conducerea unui grup de investitori cumpara 51% din grupul ASUAG-SSIH si il incorporeaza in “Société Suisse de Micro-électronique et d’Horlogerie SA” pe scurt SMH.
Hayek devine presedintele grupului SMH.
Noua companie devine o poveste de succes binecunoscuta. Volumul vanzarilor si profitul cresc in mod constant; in 1992 Blancpain este reinglobat (achizitie) impreuna cu sectiunea sa Ebauches Manufacture Frederic Piguet SA.
In 1997 apare Calvin Klein Watches si SMH devine – Swatch Group SA.
Si Swatch Group creste iar marea majoritate a mecanismelor produse astazi poarta marca ETA.
Autor: Claude Girardin, in NAWCC Internet Horology – Chapter 185 | Posted by Rui Silva
* * *
Nota:
Traducere si adaptare – Lucian Marcu
Sursa : http://watchescorner.blogspot.com/2007/ … rs-of.html
Imi cer scuze daca traducerea altereaza intr-un mod ori altul sensul textului original pe care il puteti vizualiza accesand link-ul de mai sus.
Multumesc pentru intelegere!

0
0