Omega Speedmaster Professional NASA – Primul ceas pe luna

0
426
views
OmegaArmstrong

 Articol trimis  de bograd, caruia ii multumim si il asteptam cu noi contributii

speedmaster_861

 

Intr-un buletin al NAWCC (The National Association of Watch & Clock Collectors) din februarie 1993 prezentat  aici (www.k4yk.com/watches/OmegaNAWCC.pdf) se pot citi informatii foarte interesante legate de modul in care a fost ales Omega Speedmaster Professional ca ceas oficial al misiunilor NASA, si nu numai, precum si detalii tehnice despre testele la care au fost supuse aceste cronografe pentru a se dovedi apte pentru zborurile spatiale. 

OmegaMoon_Art1

OmegaMoon_Art2

OmegaMoon_Art3

OmegaMoon_Ar4

OmegaMoon_Art5

OmegaMoon_Art6

Primul ceas care a fost pe Luna este Omega Speedmaster-ul lui Edwin “Buzz” Aldrin, nimeni nu a contestat acest lucru. Dar daca a fost sau nu singurul ceas care a ajuns pe suprafata Lunii, este alta discutie.
Prima discutie este referitoare la misiunea Apollo 13 formata din astronautii James Lovell, Jack Swigert si Fred Haise. Dupa cum se stie, in timpul zborului spre Luna a avut loc o explozie a unui rezervor de oxigen, fapt ce a lasat nava cu energie electrica extrem de limitata facand dificila intoarcerea pe Pamant. Prin aprinderi succesive a motoarelor la anumite intervale s-a reusit intrarea in atmosfera Pamantul. Aceste manevre au fost cronometrate de catre Lovell folosindu cronograful Speedmaster-ului de la mana. 

In cartea “The Best of Times: Rolex, an unauthorized History” scrisa de James Dowling and Jeffrey Hess intr-un pasaj se mentioneaza urmatoarele:
“Cu ajutorul Rolexului GMT-Master de la mana lui Jack Swigert echipajul Apollo 13 s-a intors pe Pamant in siguranta dupa explozia rezervorului de oxygen de la bord”
De asemenea exsita fotografii care arata clar ca in timpul misiunii Apollo 13 Swigert purta un Omega Speedmaster cu o curea cu “arici”. Asta nu inseamna ca in interiorul costumului, la mana nu ar fi putut purta un Rolex. In fotografiile de la ceremonia de medaliere a echipajului Apollo 13 de catre presedintele Nixon se poate vedea clar ca Swigert poarta doua ceasuri. Unul din ele nu este exclus sa fie Rolexul GMT-Master de care se pomeneste.

Swigert
Se disting clar doua ceasuri la mana lui Jack Swigert

La micul dejun dinaintea lansarii Swigert poarta un ceas fara cronograf care poate fi un Rolex GMT, deci exista posibilitatea ca acel ceas Rolex sa fi orbitat Luna. Chiar daca nu ar fi avut loc explozia si s-ar fi aselenizat, Rolexul nu ar fi putut ajunge pe Luna deoarece el fiind pilotul modulului de comanda, ar fi ramas pe orbita Lunii.

Swigert2

A doua discutie se refera la misiunea Apollo 15 comandata de David Scott. Misunea avea programate trei EVA (activitati extra vehiculare). Inaintea celei de a treia EVA, jurnalul misiunii (http://www.hq.nasa.gov/alsj/a15/a15.eva2prep.html) din arhivele NASA mentioneaza ca:
142:14:22 Scott: “Verify cabin at 3.5.” Okay, cabin’s at 3.5. Suit circuit’s locked up at about 4.4. My PGA is coming through 5 and decaying. And let’s slip on a watch.
[Dave may have had his watch hanging from the instrument panel and, in any event, he is now putting it on and is probably starting the stopwatch function.]
[Scott, from a 1996 letter – “I do not recall ever having looked at my watch after egress. In the cabin after EVA-2, I noticed that the crystal of my Omega had popped off sometime during the EVA.
Therefore, on EVA-3, I used my backup Waltham watch (which was) of a similar type. It worked just fine during the even higher temperatures of EVA-3.”]
“Nu-mi aduc aminte sa ma fi uitat la ceas dupa iesire. In cabina, dupa EVA-2 am observat ca geamul de la Omega a sarit candva in timpul EVA. Asa ca, pentru EVA-3, am folosit Waltham-ul meu de rezerva care era asemanator. A functionat foarte bine in conditiile de temperatura inalta din timpul EVA-3”.

Deci exista dovada clara, din arhivele NASA, ca pe langa Omega Speedmaster Professional, ceasul regulamentar si calificat al NASA, pe suprafata lunii a mai fost cel putin un ceas si anume cronograful Waltham al lui David Scott.
De asemenea nu este exclus, asa cum Scott si Swigert si-au luat ceasurile personale cu ei pe langa Speedmaster-ele regulamentare (fiecare astronaut a fost dotat de NASA cu doua ceasuri Omega Speedmaster), si alti “moon-walkers” sa fi facut la fel, dar nu exista dovezi.
Cu alte cuvinte sloganul Omega “The first and only watch worn on the moon” , care a facut parte din campaniile de publicitate este fals. Asta, din punctul meu de vedere, nu stirbeste cu nimic din meritele acestui Omaga Speedmaster Professional, cel mai testat ceas din istorie. In acest post am folosit informatii si poze de pe site-ul lui Chuck Maddox si site-ul NASA.

 O poza cu Edward White in timpul primului space-walk american, in tcadrul misiunii Gemini 4, la data de 3 Iunie 1965. Pana la acea data Omega nu cunostea faptul ca NASA foloseste Omega Speedmaster pentru astronautii sai. Au aflat acest lucru in urma acestei fotografii publicata in revista TIME. La scurt timp dupa iesirea in spatiu a lui White au rebotezat seria Omega Speedmaster in Omega Speedmaster professional.

White
 
Virgil Grissom, Edward White, si Roger Chaffee, echipajul misiunii Apollo 1, care nu a mai apucat sa zboare, cei trei pierzandu-si viata intr-un incendiu in timpul antrenamentelor la data de 27 Ianuarie 1967.

Virgil Grissom-Edward White-Roger Chaffee,

Ceasul lui Edward White, primul ceas in spatiul cosmic, ceas care a rezistat incendiului din capsula.
Ulterior, ceasul a fost prezentat de NASA sotiei acestuia. Exista un document din care rezulta ca ceasul este in posesia fiului lui White.

OmegaWhite

Gordon Cooper si Charles Conrad dupa misiunea Gemini 5. Gordon pare a purta la mana pe langa Speedmaster si un alt ceas, care nu pare a fi un cronograf.

Gordon Cooper-Charles Conrad

Alan Bean pe suprafata Lunii in timpul misiunii Apollo 12.

Alan Bean,

 Kenneth Mattingly, John Young si Charles Duke echipajul misiunii Apollo 16

Apollo 16

Sursa fotografiilor: http://www.nasa.gov/

Fotografie din timpul testelor NASA:

OmegaTest

Un Speedmaster “flight qualified by NASA”

Omega-flight qualified by NASA

Cele trei modele de Speedmaster propuse de Omega pentru testele din 1978

3OmegaTest

Trei generatii de Speedmaster. Primul de sus, ref. CK2998, Seamasterul dinaintea erei NASA. In
mijloc ref. 105.003, fabricat incepand cu 1963. Cel de jos, ref. 105.012, primul “professional”

3generatiiOmega

Un Bulova Accutron Astronaut, model testat de Gordon Cooper impreuna cu cronograful Omega in ultima misiune Mercury 

Bulova

Sursa sursa informatiilor si fotografiilor:
0
0