ZODIAC …de poveste!

0
428
views
ad_zodiac_1920
Ariste  Calame, Montres ZODIAC, Ariste Calame Fils, Manufacture d’Horologerie “Zodiac-Calame Co,  Zodiac Watch Co.; Zodiac, Calame & Co. toate sunt Zodiac.
Despre brand se pot spune multe, cel mai frumos ar fi fost, cred eu,  Manufacture d’Horologerie Zodiac-Calame Co. dar timpul, locul si soarta potrivnice au facut sa fie doar Zodiac-Fossil.
Da, este un brand global ,probabil Calame a visat  global dar cu siguranta nu global-swiss –fashion (imagine stanga – ad Zodiac 1920 | click pentru marire).
* * *
Povestea.
Radacinile familiei Calame se intind adanc pana la 1537 cand avem prima atestare documentara a numelui de familie.Documentul ne spune ca stapanul regiunii, lordul de Valangin Rene de Chilland a recunoscut  membrii familiei intre oamenii liberi de serbie.
Regiunea nepopulata a obligat stapanii feudali sa promoveze libertatea de miscare de pe o mosie pe alta pentru a nu lasa terenurile agricole nelucrate.

elvetia_cantoaneAstfel motivat 1650 Guillaume Calame paraseste Le Locle in 1650 atras de privilegiile oferite de printul-prelat din Basel suveran al teritoriului care corespunde astazi cantonului Jura  si care  includea  si Franches-Montaganes de la frontiera nord estica din Calangin (astazi limita nord estica a districtului La Chaux-de-Fonds). Guillaume isi cladeste casa in St. Le Creux-des-Biches langa La Ferriere la 20 km distanta de Le Locle. Se naste  astfel dinastia orologerilor Calame.

le_locle_nametiIn  1820 il gasim aici pe  Jacob Calame proprietar al unui domeniu intins inzestrat cu numeroase cladiri, acareturi, pasuni si fanete. Jacob Calame este fermier si ceasornicar, ocupatia de ceasornicar fiind obisnuita pentru lungile luni de iarna in care fermierii sunt blocati de troiene in vaile dintre munti.
[imagine – Le Locle, nameti…]


Vremurile sunt grele, Napoleon si imperiul zguduie Europa iar Jacob este deseori gazda pentru trupele aliate (austro-ruso-polone) care trec prin zona in campania anului 1815. Fiul lui Jacob este si el ceasornicar dar independent de afacerea tatalui sau munceste in Saint-Imier.
In 1864 descendentul lui  Jacob Calame, Ariste se intoarce in Le Locle  si deschide un atelier de orologerie pe 
Cret-Callant care devine ulterior si magazin/casa de distributie. Incepe cu unul apoi doi , trei si 5 angajati din randul prietenilor/cunoscutilor. Ariste lucreaza ca subcontractor pentru celebrii Jurgensen dar cea mai mare parte a produselor sunt pentru Favre-Perret.
* * *

ariste_calameAriste Calame (in imagine stanga).

Segmentul commercial apare intr-un moment de rascruce cand industria orologera elvetiana de abia isi revine dupa socul din 1876.  Aceasta industrie are pana in acel an o dezvoltare lenta si “calma”. In acel an isi deschide portile  Targul International din Philadelphia aratand lumii intregi si implicit orologerilor elvetieni uluiti   progresul teribil al industriei orologere americane.
 
Socul suferit de elvetieni este similar experientei cauzate in 1974 de revolutia quartz. Raportul comisiei elvetiene (raportul Favre-Perret) este binecunoscut si astazi (daca il doriti nu ezitati sa ma contactati).
Nevoia retehnologizarii si a productiei in serie a fost clar demonstrata,este vremea schimbarilor radicale a liniilor de productie si fuziunilor. Din pacate in prima faza calitatea produselor elvetiene scade; creste insa numarul de unitati produse si implicit profitul. Este inceputul razboiului calitate /cantitate.
 
Louis-Ariste Calame are 25 de ani  si in 1900, apogeul Belle-Epoque, nu se bucura de nebunia Parisului fiind proaspat casatorit in  Le Locle unde a preluat, impreuna cu sotia sa, conducerea companiei de la tatal sau Ariste. Expozitia Universala – Paris 1900 marcheaza renasterea industriei orologere elvetiene. 
paris_1900expozitia_universala_paris_1900expozitia_orologerie_paris_1900

Paris – 1900 | Expozitia Universala | intrarea in expozitia de orologerie (click pe imagini pentru marire)

* * *

kintaro_hattoriCompania se dezvolta rapid si renunta la contractul de subcontractare pentru Favre-Perret. L-A. Calame incepe sa exporte in special in Japonia, o piata dificila in acele timpuri. Louis solutioneaza problema distributiei prin contractul cu Hattori-Seiko (premergatorul Seiko) care cu siguranta nu are nevoie de prezentare.


Kintaro Hattori (in imagine stanga)

 

In 1903 atelierul este prea mic si Louis-Ariste Calame impreuna cu sotia se muta pe  rue du Marais unde deschid un atelier modern de  capacitate mare  pentru productia de serie.
Urmand curentul epocii, Louis-Ariste este partizanul controlului productiei de la  A la  Z si al standardizarii extreme. Singura modalitate pentru realizarea acestor deziderate este transformarea atelierului in manufactura completa care sa includa toate segmentele de design/ productie (inclusiv productie /design utilaje, masini unelte, etc).strung_orologerie

In acel moment era absolut necesara impunerea unui brand si formarea  unei imagini solide pe piata.

Numele Zodiac a este inregistrat in 1908 fiind  unul dintre primele nume inregistrate comercial (alaturi de Longines, Omega, etc.). Intre 1908-1911 Calame are deja 50 de angajati.
Compania este inregistrata la bursa in 1920 sub numele Ariste Calame fils (fondatorul Ariste Calame a decedat in 1917).

In 1923 numele este schimbat in Ariste Calame: Montres Zodiac. In aceasta perioada sunt produse primele ceasuri barbatesti de mana si este lansata prima reclama comerciala Zodiac.

Rene Calame, nepotul fondatorului Ariste Calame, se alatura companiei si initiaza schimbari de natura comerciala si tehnica. Tatal lui Rene este unul dintre presedintii fondatori ai Federatiei Orologere Elvetiene.

arbore_genealogic

barbatii din familia Calame – arbore genealogic

In aceasta perioada Zodiac a lansat Zodiac-Sport, un model pus in miscare de un calibru 10 ½ linii , carcasa “hermetic” (un hibrid cu o carcasa acoperita in piele, ergonomic, usor de deschis/inchis cu o singura mana). In 1924 Zodiac lanseaza un model ultra plat  cu calibrul propriu Zodiac 1617.

 

La inceputul anilor 30 este patentat un sistem unic  antisoc in forma de Z pentru protectia balansierului. Tot in aceasta perioada Zodiac lanseaza unul dintre primele ceasuri automatice.
In anii 1933-1935 compania este inregistrata in Le Locle (ce va ramane un loc magic pentru Zodiac pana la “revolutia/involutia quartz) si Geneva. Textul inregistrarii continea mentiunea calitatilor rezistent la soc/indestructibil si imagini ale produselor Zodiac. Anul 1937 este anul lansarii unui calibru spectaculos cu o rezerva de functionare de 8 zile.

zodiac_autographic

Dupa razboi in 1949 cu prilejul Targului din Basel este lansat modelul Datographic pus in miscare de un calibru 12 linii dotat cu calendar si fazele lunii. Un alt model lansat cu acest prilej si care a produs valuri de entuziasm este Autographic cu incarcare automatica si unul dintre primele modele comerciale dotat cu modul de indicare al rezervei de mers. O realizare de senzatie, in epoca fiind doar doi producatori au avut in portofoliu aceasta complicatie

In 1951 este inaugurata noua fabrica Zodiac din Le Locle.

O reclama a  ZODIAC WATCH AGENCY (New York) spune ca Zodiac Autographic este “cel mai modern ceas din lume”, modelul fiind vandut la pretul de 71.50 $ si la pretul 89.50 $ in varianta placata in aur. Mecanismul este un automatic cu 17 rubine, modul rezerva de mers, rezistent la apa si socuri, antimagnetic, cristal plexi rezistent la socuri, marcaje radiu si secunda continua. Cel putin spectaculos este faptul ca acest model a fost ales ca ceas oficial al cailor ferate elvetiene.

foto: Zodiac Autographic | rezerva de mers 38 ore

 

O alta lansare memorabila este cea a modelului Seawolf conceput special pentru scufundari ,unul dintre primele ceasuri serioase pentru aceasta activitate.

* * *

Datele mecanismului utilizat in conformitate cu baza de date a Dr. Ranfft:

– – –

zodiac_seawolf zodiac_seawolf_adZodiac 70-72
Caracteristici:

automatic
secunda mare
11.5”’, Dm= 25.6mm, inaltime= 4.8mm
21/25 jewels
f = 21600 batai/ora
rezerva functionare  40ore
– – –
[variante]:

• 21600 A/h: 36000 A/h:
61: armare manuala
68: armare manuala , data
70: automatic
72: automatic, data
74: automatic, calendar
75: automatic, afisare 24 ore, data
76: automatic, afisare zi, data
78: automatic, data
86: automatic, dafisare zi, schimbare rapidat data
88: automatic, schimbare rapida data

suffix A: dispozitiv reglare de precizie
suffix B: dispozitiv schimbare rapida/corectie data
suffix D: afisare system  for Astrographic
78: automatic, data
86: automatic, dafisare zi, schimbare rapidat data
88: automatic, schimbare rapida data

suffix A: dispozitiv reglare de precizie
suffix B: dispozitiv schimbare rapida/corectie data
suffix D: afisare system  for Astrographic
• baza calibrului este – AS (Adolph Schild) 1687/1688 cu armare manuala;
• modulul automatic adezvoltat in comun de catre: Doxa, Eberhard, Favre-Leuba, Girard-Perregaux si (desigur) Zodiac.

– – –

Cel mai important utilizator al acestui mecansim (numeric si in ce priveste diversitatea de modele) a fost Zodiac.

 

SeaWolf devine in scurt timp o legenda fiind utilizat neoficial de trupele speciale Navy Seal si multi alti membri ai corpurilor de elita.
Succesul determina ulterior  lansarea modelului revizuit Super Seawolf a carui sistem patentat  pentru protectia coronitei (infiltrari) si schimbarile/optimizarile in design-ul carcasei aduc o rezistenta spectaculoasa pentru acea perioada de pana la 750 m.

 

zodiac_jet_aeronaut zodiac_aerospace_gmtUn model rezultat din experienta Seawolf si dedicat de aceasta data pilotilor este lansat in 1962. Alaturi de Glycine Airman, Zodiac Aerospace este unul dintre favoritii “zburatorilor” din epoca (vezi imagini stanga).

 

In 1966 compania este inregistrata cu numele ZODIAC SA. In aceasta perioada Zodiac este unul dintre puternicii elvetieni cu planuri explozive de dezvoltare. In ton cu timpurile, Zodiac produce si sub  brand Clebar la preturi acesibile in segmentul cronograf  cu “motoare” Landeron, Venus , Valjoux. (vezi imagini dreapta).clebar_1clebar_2

 

In1969 Zodiac lanseaza Astrographic, modelul este prevazut cu discuri transparente pentru afisarea pe cadran. Se naste astfel faimosul punct rosu .
Zodiac intra  in clubul 36000 vph prin linia  tehnica SST, linie ce a fost inclusa in: Astrographic, SeaWolf, KingLine(cronometru), Hermetic, Olympus si Guardsman.
Ceasurile  SST (split second timing) au fost garantate sa functioneze cu o acuratete in limita  unui minut /luna. Pionier al celor 36000 vph Zodiac este probabil producatorul cu cele mai multe unitati vandute.
zodiac_astrographiczodiac_olymposzodiac_olympos_1zodiac_SST
de la stanga la dreapta: Astrographic 2000, Olympos cu reclama din epoca, SST

* * *

Repere 1969-2001.

• 1969 – este lansat Spacetronic goezzzzzzz electro.

• 1970 – este anul  Olympos dotat cu discurile Astrographic dar si in configuratie “clasica”. Tot in  acel an Zodiac lanseaza Beta 21  unul dintre primele calibre quartz analog elvetiene.

• 1977 – aduce pe piata prin Zodiac primul ceas cu afisaj LCD atestat cronometru

• 1979 – MONTRES ZODIAC SA este inglobat ca parte a GROUPE DIXIMECHANIQUE. Este inceputul sfarsitului Zodiac.

Noul Zodiac

• 1990 – Noul ZodiacWilly Gad Monnier (ex Tag Heuer) cumpara Zodiac si lanseaza o linie noua cu influente clare Tag Heuer. Compania anunta falimentul in 1997.

• 1998 – compania Genender International, Inc. cumpara inventarul Zodiac, numele si toate drepturile inregistrate Zodiac. Genender este detinatorul marcilor  Smith and Wesson, Levi’s, B.U.M, etc. (origine oriental indepartat). Genender renunta la linia Point (da acelasi punct mobil lansat prin Astrographic si reluat static de Zodiac-ul lui Willy Gad Monnier), Genender renunta si la Swiss Formulas, Sea Wolf. Tehnic renunta la toate ceasurile cu armare automatica (inclusiv linia cronograf automatic). Doar doua linii sunt pastrate in productie:  Super SeaWolf si  Marine Life.
• octombrie 2000 – Genender introduce  Sea Wolf II, o evolutie agresiva a legendarului SeaWolf din pacate dotat doar cu mecanism quartz. Este introdus in productie si Astrographic 2000, o versiune reusita a liniei clasice (singura reusita Genender din pacate). Astrographic este declarat chiar ceasul anului .

Linia Calame lansata tot in anul premergator inglobarii de catre Fossil nu a avut suficient timp sa dovedeasca.

Crono Sport si Clasic dotate cu ETA-2824 cu modul Dubois Depraz nu este inferior altor utilizatori Dubois Depraz, calitatea superioara nu a fost insa suficienta pentru a impune aceasta linie. Timpul si soarta au fost din nou potrivnice Zodiac.
zodiac_1882_2zodiac_1882_1• 2001 – Fossil cumpara Zodiac, restul este prezent trist  presarat cu momente Claro Semang. Calitatea produselor este mult sub produsele Genender – Zodiac. Socul este decizia Fossil pentru utilizarea unui mecanism (vezi imagine dreapta) cu origine China /Sea Gull ST 16, marcat Claro Semang 888 – Swiss Made intr-un model (Oceanaire) care ar fi putut relansa brandul (mai multe detalii in link-ul de – aici -).

 

Zodiac isi pierde incet identitatea Swiss Made si devine global fashion brand. Visul  lui Ariste Calame se transforma in cosmar!

 

Zodiac a fost: AEROSPACE GMT, ASTROGRAPHIC, AUTOGRAPHIC, BARRISTER, CLEBAR, DATO-GRAPHIC, GLORIOUS, GOLDENLINE, GRACE, GUADSMAN, HOROSCOP, JET AERONAUT, LUMINOUS, OLYMPOS, OLYMPUS, ROTOGRAPHIC, ROTOMATIC, SEA SKATE, SEAWOLF, SST, STAR-O-GRAPHIC, SUPER SEA WOLF, TIDY, ZODIAC-INCASECURIT, ZODIAC, ZODIAC SPORT.

* * *

Surse:

0
0