Doru Farcus – Colectionarul absolut

0
530
views
dorufarcusweb

 

Un personaj fascinant, un om care si-a dedicat viata cautarii si revitalizarii obiectelor cu valoare istorica, tehnica sau artistica, de prin poduri uitate, soproane in ruina si targuri de vechituri. Si face asta cu bucurie, cu zambetul pe buze, prietenos si indatoritor, nu cu incrancenare si egoism, cum se intampla cu majoritatea colectionarilor.

 

 doru_farcus_2Asa se explica si numeroasele expozitii la care a participat cu obiectele sale, care au constituit adesea centrul de greutate al respectivelor evenimente, asa cum a fost si ultima, in ordine cronologica, sugestiv denumita “Mirajul timpului” de la Muzeul National Cotroceni, unde au fost expuse ceasuri legate de istoria Romaniei sau apartinand unor personalitati marcante. 

doru_farcus_3

Universul lui Doru Farcus este divers si surprinzator. De la ceasuri de buzunar la pendule, de la unelte taranesti la motociclete, de la aparate fotografice cu burduf sau la savante teodolite si sextante, de la cutite si sabii medievale la pistoale, de la monede la insigne, aproape totul il intereseaza. Stie foarte multe despre orice obiect prezent sau care i-a trecut prin mana in cei paote mai bine de patruzeci de ani de pasiune aplicata.

Dar ceasurile se pare ca au ocupat cea mai mare parte din timpul si inima colectionarului, de la cele care l-au obsedat in copilarie pana la pendulele vieneze pe care le restaureaza cu rabdare si pasiune.

dorufarcus_ceasuri

Dar Doru Farcus nu colectioneaza doar obiecte rare ci si povestile acestora si ale oamenilor care le-au stapanit de-a lungul timpului, povesti de multe ori mai interesante decat acele obiecte, franturi de istorie si viata ale unor personaje deosebite din alte vremuri,  care ar ramane uitate fara farmecul si sumedenia de amanunte cu care povestitorul le mentine vie amintirea.

La fel de fascinant este si atelierul, sau mai bine zis atelierele pentru ca aici se sudeaza, se repara diverse aparate, pendule, se modeleza lemnul necesar refacerii unor piese de mobilier, se vopseste, totul cu mare atentie la detalii si un enorm respect pentru autenticitate. 

doru_farcus_8Activitatea de colectionar este sustinuta in mare parte de cea de negustor afabil si cunoscator, caruia ii face placere, desi cu tristetea de a te desparti de ceva drag, sa-si dea obiectele pe mana altor pasionati care le vor ingriji si se vor bucura de ele. Deasemenea este un cunoscut furnizor al muzeelor din tara si al caselor de productie cinematografica, care gasesc la el recuzita necesara, astfel incat obiecte din colectia sa pot fi vazute in filme ca Highlander, Cold mountain, Sherlock Holmes. 

Dupa ce-l vizitezi, desi erai avizat de ce te asteapta, pleci naucit de diversitatea si frumusetea colectiilor sale si fermecat de pasiunea care emana din personaj si din locuinta sa, de omul Doru Farcus.

0
0