Auburndale Watch Company

0
265
views
w.fowle

Auburndale a reprezentat o încercare de a crea ceasuri de buzunar ieftine alcătuite din puţine componente. Ideea s-a materializat în 1875, când lui Jason R. Hopkins din Washington, D. C. i s-au emis două brevete de către USA, dintre care unul pentru proiectarea unui ceas cu mecanism tip Rotary (detent Rotary), pe care acesta, în mod aparent, nu prea a dorit să le producă.  

În 1876 Hopkins şi mai mulţi investitori au format Auburndale Watch Company în Massachusetts. Fabrica a fost fondată la Weston, Massachusetts, dincolo de râul Charles din Auburndale, oraşul natal al principalului susţinător financiar, William B. Fowle, Jr.

 

WILLIAM B. FOWLE, sponsor al Auburndale Watch Co.

William B. Fowble (născut la Boston) a cumpărat o parte din cele două patente deţinute parţial de către William D. Colt împreună cu Hopkins. Prima încercare de a crea un mecanism a fost un ceas de tip Rotary. Un ceas cu un mecanism de tip Rotary elimină, în teorie, necesitatea de a ajusta un ceas în mai multe poziţii, ceea ce duce la producerea unui eşapament (şi deci a unui mecanism) mai puţin costisitor. Ulterior acest mecanism a fost modificat intr-un mecanism rare şi foarte interesant „Auburndale Rotary lever” creat in 1877 la preţul de 10.00$. Alte două modele – un model KW si unul SW (denumite “Lincoln” şi ”Bentley” după numele celor doi fii ai lui Fowble) au fost produse în cantităţi mici, împreună cu o serie de ceasuri tip “timer” single şi split seconds la preţul de 15.00$ şi 25.00$.

Primele ceasuri Auburndale Rotary, au fost prea scumpe pentru vremea respectivă, şi nu au avut succes de piaţă. Multe dintre cele 500 de ceasuri realizate au prezentat numeroase defecte şi au fost returnate. Pentru Auburndale a urmat dezastrul, chiar dacă au încercat construirea câtorva ceasuri convenţionale. Auburndale au rămas cel mai bine cunoscuţi pentru designul şi fabricarea ceasurilor de tip “timer”. Încercarea de a se salva financiar a dus la schimbarea drastică a producţiei către … termometre metalice! Compania nu a fost niciodată în măsură să-şi depăşească dificultăţile financiare, şi a dat faliment în 1883. Curios, Fowle a rămas în istorie nu ca producător de ceasuri ci de termometre.

auburndalemecanism

Mecanism Auburndale Rotary

rotarycadran

Cadran de 24 de ore pentru ceas tip Rotary


O carte despre istoria Auburndale Watch Co. :
• Edwin A. Battison, 2009, The Auburndale Watch Company. First American Attempt Toward the Dollar Watch, Kindle Edition, Amazon Digital Services
  

Surse:

0
0