Eterna

0
311
views
eterna-logomic-D
 

Inceputurile companiei Eterna dateaza din anul 1856, cand medicul Josef Girard si profesorul Urs Schild au fondat compania “Dr.Girard &Schild” in Grenchen din nord-vestul Elvetiei, care producea mecanisme. In anul 1866 Girard paraseste firma datorita competitiei dure si lipsei de perspective.

Primul ceas Eterna a fost produs si compania a inceput sa se impuna datorita standardelor inalte de calitate si noilor tehnologii utilizate. Produceau in principal ceasuri de buzunar cu alarma.

In anul 1906 compania isi schimba numele din Schild Freres & Co. in Eterna.

eterna

In anul 1914 a fost lansat, la Expozitia Nationala de la Berna, primul ceas de mana cu alarma din lume, pe baza unui patent datand din anul 1908.   

In anul 1932 au fondat o companie subsidiara ETA, pentru a produce mecanisme atat pentru ceasurile proprii cat si pentru alte marci de ceasuri care nu produceau si mecanisme. Astazi ETA face parte din grupul Swatch si este cel mai mare producator de mecanisme din lume, acestea intalnindu-se in multe ceasuri ale unor alte marci prestigioase. 

Anul 1938 reprezinta anul in care a inceput istoria ceasurilor automatice Eterna, odata cu lansarea primului mecanism automatic calibrul 834, cu sistem de armare tip “bumper” cu incarcare unidirectionala.

eterna_834

Mecanismul automatic calibrul 834 (foto Ranfft)

In anul 1947 produc unul  dintre cele mai apreciate ceasuri utilizate in marina: Eterna KonTiki, numit asa dupa expeditia exploratorului norvegian Thor Heyerdahl, ai carui membrii au utilizat aceste ceasuri antiacvatice la traversarea oceanului Pacific, intr-o calatorie de aproape 7000 kilometri, din Peru pana in Polinezia, la bordul unui vas rudimentar construit din lemn de balsa, similar celor folosite de bastinasii sud-americani cu multe secole in urma, pentru a demonstra posibilitatea migratiei acestor popoare spre vest, in insulele Pacificului.

Anul 1948 reprezinta anul in care au patentat rotorul cu rulment pentru mecanismele automatice, care a revolutionat acest tip de mecanism, micsorand frecarea si uzura componentelor. Acest mecanism avea armare bidirectionala.
eterna_1194r

Mecanismul automatic calibrul 1194 (foto Ranfft)

Cele cinci bile ale rulmentului, fiecare avand diametrul de 0,65 milimetri,  au devenit ulterior emblema companiei.

Modelul Eterna-matic a fost primul care a utilizat acest sistem, care apoi s-a generalizat, fiind cel mai raspandit si astazi in mecanismele automatice.

In anul 1956, pentru a marca aniversarea a 100 de ani de la infiintarea companiei, a fost lansat modelul  extraplat “Centenaire” cu mecanism automatic, un model foarte elegant si precis care a avut un mare succes comercial. Printre cei care au participat la campania publicitara de lansare a fost si celebrul violonist Yehudi Menuhin.

In anul 1958, la 10 ani de la lansarea primului model al seriei, a fost creat modelul KonTiki rezistent la 200 metri. Modelul KonTiki Super a intrat  din aniul 1970 in dotarea unei unitati marine de elita a armatei israeliene.

super kontiki israel

Modelul Eterna-Matic 3000, ultraplat cu un mecanism automatic cu data, avand doar 3.6 mm grosime a fost lansat in anul 1962. 

1963-eterna-3000

In anul 1980 apare Museum Line, o gama de ceasuri care detine recordul de cel mai plat ceas quartz, avand numai 0.98 mm grosime, cu tot cu carcasa!

eternamuseum

Museum Line

 Incepand cu anul 1982, dataorita crizei industriei orologiere elvetiene, firma isi schimba proprietarii de mai multe ori pana in anul 1995 cand compania Eterna  a intrat in proprietatea familiei Porsche, producand si ceasurile Porsche Design. Din anul 1998, cand s-au lansat modele retro “Eterna 1935”, cu carcasa dreptunghilara si un design “Art deco”, compania reinterpreteaza intr-o maniera clasic-moderna modele din istoria firmei si in  2001 – 2002 lanseaza gama  “Eterna-matic 1948” pentru a celebra momentul lansarii modelul Eterna-matic, cu rotorul cu rulment. Mecanismul are platourile rodiate, decorate manual si suruburi albastrite, iar carcasa este o replica exacta a modelului din anul 1948, dar cu geamuri de safir pe ambele parti.

   

  

0
0