Universal Geneve – calitate, inovatie si eleganta in stil clasic

0
332
views
universal logo 2

In anul 1894, ceasornicarii Numa Emile Descombes si Ulysse Georges Perret au infiintat in Le Locle o companie specializata in fabricarea ceasurilor complicate, denumita Universal Watch. Dupa numai trei ani Numa Emile Descombes moare iar Ulysse Georges Perret se asociaza cu Luis Edouard Berthold. Cei doi au fost printre primii producatori care au intuit potentialul ceasurilor de mana si al cronografelor, ceea ce a dus la o dezvoltare rapida a societatii si la obtinerea unei solide reputatii internationale. 
In anul 1917 comapnia a prezentat primul cronograf de mana.

Compania isi muta sediul la Geneva in anul 1919.

In anul 1925 a fost pus la punct si patentat primul mecanism automatic Auto-rem, echipat cu greutate oscilanta si arcuri amortizoare, similar cu cel produs de Harwood.
In perioada 1927 – 1929 prezinta modelul Cabriolet si mecanismul cu rezerva de putere de 8 zile.
In anul 1934 compania si-a schimbat numele in Universal Watch Co Ltd.  si a inceput o dezvoltare rapida,  realizand  in urmatorii ani modelele elegante si complicate: Compax, Aero-Compax si Tri-Compax. Cronograful Compur, primul cu doua push-button este prezentat chiar in anul 1934. Primele mecanisme erau dotate cu 2 roti coloana.
ugcompur
Universal Geneve Compur

In anul 1935 compania se muta intr-un sediu nou, in Rue du Rhone, cu intrare si din celebrul Grand Quai, chiar langa Patek Phillippe.
Universal Watch Co Ltd si-a schimbat numele in cel actual, Universal Geneve in anul 1937 si a introdus un nou logo.
In anul 1940 sa lansat modelul Aero-Compax, cronograf cu patru registre care indica ore, minute, secunde iar la ora 12 are un al doilea cadran ce indica ora si minutele, care se putea potrivi din coronita de la ora 9 si care permitea utilizatorului sa tina minte momentul startului unei actiuni.

ugaerocompax

Universal Geneve Aero-Compax

In anul 1944, la aniversarea a 50 de ani de la infiintarea companiei s-a lansat cronograful Tri-Compax cu trei registre, un model faimos cu un  adevarat succes comercial.
tricompax
Universal Geneve Tri-Compax

In anul 1948 compania a lansat mecanismul automatic calibrul 138 (tip bumper, cu incarcare unidirectionala) cu secundar la ora 6 si calibrul 138 SS cu secundar central, cu 17 rubine, 18000 vibratii pe ora si o grosime de 5,55 mm.

Mecanism automatic calibrul 138

In anul 1954, Imediat dupa deschiderea unei noi fabrici in Geneva, s-a lansat modelul Polerouter, cu ocazia inaugurarii unei linii aeriene intre Europa si vestul SUA, pe deasupra Polului Nord, a companiei  SAS (Scandinavian Airlines Services).

polarouterad

Modelele fabricate la inceput au fost destinate echipajelor aeronavelor care zburau pe aceasta ruta, care scurta zborul cu mii de kilometri, si in primul an de fabricatie au avut pe cadran chiar si initialele si sigla companiei SAS. Ceasul era echipat cu mecanismul automatic “tip bumper”, calibrul 138 SS si era special proiectat pentru a suporta campul magnetic puternic de la Polul Nord. Acest model celebru a fost creat de Gerald Genta, unul dintre cei mai cunoscuti creator de ceasuri ai secolului XX.
Modelul a fost redenumit, dupa aproximatv un an, Polerouter.
Mecanismul automatic calibrul 215, denumit “microtor” a fost creat in anul 1955, fiind cel mai plat mecanism automatic al acelor ani, care, cu mici modificari,  va echipa peste 10 ani modelul Polerouter. Patentul a fost obtinut pentru acest mecanism in anul 1958. In perioada respectiva mecanismele aveau inscriptia “Patented Rights Pending” sub rotor.
cal215-2
Mecanism automatic Microtor calibrul 215

Acest tip revolutionar de calibru automatic a fost conceput in anii ’50 (in paralel cu compania Buren) noutatea constand in masa oscilanta excentrica, de dimensiuni reduse,  integrata in mecanism, in acelasi plan cu arcul de armare si balansul. Mecanismul are armare bidirectionala, frecventa de 18000 vibratii pe ora, 28 de rubine si o grosime de numai 4,1 mm. Rezerva de putere era deosebit de mare, de 60 de ore! Mecanismul este deosebit si din punct de vedere estetic, fiind rodiat, decorat cu  “cotes de Genève” iar rotorul este placat cu aur.
Calibrele 218 si 218-2 (dotat cu indicator de data) au inlocuit treptat, incepand cu anii ’60 calibrul 215. Balansierul era dotat cu microregulator.
In anul 1962 a aparut calibrul 69 care pastra acelasi design si marime, dar rotorul are alt aspect, sistemul de armare este mai performant iar unele piese sunt astfel tratate incat nu necesita lubrifiere.
In anul 1962 au construit impreuna cu Movado un prim model electronic, iar in anul 1963 s-a prezentat la Basel modelul Polerouter electric.

Calibrul 72 era complet diferit fata de precedesorii sai. Are 25 de rubine, frecventa de 21600 bph si o grosime de 4,6 mm desi avea calendar cu data si zi.
Calibrul 71 fara ziua saptamanii, este mai plat avand numai 3,9 mm grosime, dar nu a fost utilizat in modelele Polerouter
In anul 1966 s-au lansat modelele Golden, Gilt si White Shadow, cu cele mai plate mecanisme automatice, calibrele 66 si 67-cu data (grosime 2,3/2,5 mm) , concepute tot de Gerald Genta.
ug2-66_0
Mecanism automatic Microtor calibrul 66

In anul 1968 a fost prezentat primul ceas electronic al firmei, echipat cu sistemul “Turning Unisonic”, cu regulator de frecventa tip “tuning fork”, produs in colaborare cu Bulova.
In anul 1975 s-a lansat cel mai plat mecanism quartz analogic (cal 74, doar 3,45 mm) ceea ce a permis ca UG sa reziste o perioada presiunii japoneze in domeniul ceasurilor electronice.
Ca urmare a crizei prelungite a industriei orologiere elvetiene, Universal Geneve a fost achizitionata de Stelux, un holding din Hong Kong, in anul 1989.
La aniversarea a 100 de ani de existenta ai companiei, in anul 1994, s-a lansat modelul Janus Cabriolet watch (UG cal. 42-83/4”) inspirat din modelul Cabriolet, cu cadran reversibil pe care se putea citi timpul pe doua cadrane diferite, unul cu “jumping hours”.
ugcabriolet2008
Universal Geneve Cabriolet 2008

In anul 2005 s-au prezentat doua noi colectii care marcheaza relansarea marcii: Okean pentru barbati si Anthea ppentru femei. Din 2005 se reinterpreteaza unele modele celebre, se lanseaza mecanismul Microtor UG 100 si incepe productia de serie in 2007 a calibrului UG 101 si a calibrelelor cronograf  71.5 si 71.6, care confirma renasterea firmei.
calibre universal geneve microtor ug 101
Mecanism automatic Microtor calibrul 101

Calibrul UG 101 este un mecanism de inalta calitate, continuator al celebrelor mecanisme microtor, cu o precizie de cronometru si o ornamentatie deosebita a puntilor rodiate si garvate cu “Cotes de Geneve” circulare, in stilul celebrului calibru 66. Caracteristicile tehnice sunt: 30 de rubine,  42 de ore rezerva de putere, 28800 oscilatii pe ora, secundar central si data la ora 3.
La Baselworld 2008 cu ocazia implinirii a 80 de ani de la lansarea primului lor ceas reversibil Cabriolet, UG prezinta Microtor Cabriolet, model reversibil dotat cu calibrul UG 101.
Datorita calitatii si rafianmentului ceasurilor Universal Geneve au fost purtate de personalitati ca Harry Truman, Juan Peron, Jean Cocteaux (cel care a scris “Timpul insusi se uita cat e ora la ceasul Universal”, text care se gaseste pe cadranul noului tourbillon).
 
 
 
Surse:
 
0
0