Zenith – excelenta “in house”

0
362
views
zenith-logo-913d9d0485-seeklogo.com
Manufactura Zenith a fost fondata in anul 1865 in Le Locle de catre Georges Favre-Jacot, un ceasornicar vizionar care dorea sa realizeze cel mai precis si solid ceas don lume si a inteles ca pentru a a-si atinge visul trebuie sa schimbe modul cum se se produceau ceasurile si sa adune toti maestri ceasornicari independenti din zona intr-o singura firma, sub acelasi acoperis, in cladiri moderne, luminoase si bine utilate. In scurt timp Georges Favre-Jacot si-a atins obiectivele, ceasurile produse de el devenind recunoascute in lume pentru acuratete si rezistenta.
Manufactura Zenith isi are sediul in acelasi loc de aproape 150 de ani
In anul 1899 au produs primul cronograf de buzunar din istoria firmei. Mecanismele cronograf sunt mecanisme precise si complicate pe care putine manufacturi le produc.
In 1900 au primit premiul intai la Targul international de la Paris.
 

  fabrica zenith
  Fabrica Zenith, Le Locle, inceputul sec. XX

 


In 1911 manufactura este redenumita Zenith
In 1935 a fost lansat legendarul calibru 135, cu precizie de cronometru.

cal135_1

cal135

Zenith Cronometer, cal. 135

In anul 1969 a fost lansat modelul El Primero, primul cronograf cu roata coloana automatic din istorie, si singurul care avea 10 vibratii pe secunda (36000 vibratii/ora, ceea ce permite masurarea zecimilor de secunda si confera o mare precizie ceasului), unul dintre mecanismele cele mai apreciate din toate timpurile. Din pacate criza industriei orologire, inceputa in 1970, datorita aparitiei ceasurilor electronice cu quarz, a dus la oprirea productiei modelului El Primero in anul 1975. Proprietarul de atunci al companiei, Zenith Radio Corporation din SUA, a decis trecerea la productia ceasurilor cu quartz si vinderea utilajelor de productie a ceasurilor mecanice, mecanismelor si componentelor ramase la fier vechi.
 In 1984 Modelul El Primero renaste datorita lui Charles Vermot, care cu riscul slujbei sale a inceput in 1975 sa catalogheze, sa eticheteze si sa ascunda toate componenetele, uneltele si utilajele folosite la producerea ceasurilor mecanice. Si-a notat intreg procesul tehnologic intr-o agenda, iar dupa aproape 10 ani productia aputut fi reluata rapid cu costuri minime..
Odata cu renasterea ceasurilor mecanice, Zenith a vandut aceste mecanisme unor producatori importanti ca: Rolex, Panerai, Ebel, Concord, Parmigiani, pana in anul 2000, cand a decis sa le utilizeze in exclusivitate pentru produsele sale..
Producerea unui mecanism El Primero presupune: 9 luni de munca, 80 de profesii 20 de ceasornicari, 5500 de operatiuni (intre 5 si 50 de operatiuni per component) utilizarea a 18 metale diferite.
1994 se lanseaza modelul Elite, ultraplat, cu mecanism automatic.
Din 1999 Zenith face parte din grupul LVMH (Luis Vuitton – MoetHennessy) specializat in produse de lux .
In anul 2003, dupa venirea la conducere a lui Thiirry Nataf, care a revitalizat compania dar a impus un desgn extravagant, Zenith creaza conceptul “Open” (prin cadran erau decupate ferestre care permiteau vederea unor parti din mecanism, balansierul sau turbillon-ul de regula.
Zenith este una dintre putinele manufacturi care si-a echipat ceasurile cu mecanism de productie proprie, acestea fiind 100% “in house”. Pentru a reusi aceasta performanta au creat circa 180 de mecanisme in peste 500 de variante.
Printre personalitatile care au purtat ceasuri Zenith se numara: exploratorul polar norvegian Roald Amundsen (care in 1911 a fost primul care a cucerit Polul Sud iar apoi a devenit primul om care a ajuns la cei doi poli) si luptatorul pentru drepturile civile si pentru independenta Indiei Mahatma Gandhi (ceasul sau de buzunar cu alarma s-a vandut la o licitatie la New York cu suma record de 1,8 milioane de dolari)

in lucru

Surse:
wwww.zenith-watches.com

0
0