Longines – traditie, eleganta, performanta

1
349
views
agassizfrancillon

In 1832 August Agassiz a infiintat la St Imier un parteneriat intre mai multi mesteri ceasornicari, care in scurt timp s-a numit “Agassiz & compagnie”. Compania asambla ceasuri din piese facute acasa de catre diversi meseriasi (metoda numita “l’etabilissage”) si a dezvoltat o retea comerciala care a permis vanzarea ceasurilor in lume, inclusiv in America.

In 1850 Ernest Francillon un nepot al lui August Agassiz, a preluat controlul companiei si a adunat la un loc diferitii meseriasi care fabricau artizanal parti componente, producand astfel integral si standardizat ceasuri. Simultan cu aducerea la un loc a mesterilor din zona, Francillon era preocupat de mecanizarea productiei si de cresterea productivitatii.

In anul 1862 compania se numea: “Ancienne Maison August Agassiz, Ernest Francillon, successeur”. 

  
August Agassiz si Ernest Francillon, fondatorii companiei Longines 
 

 
Pentru a construi o fabrica noua a achizitionat la St Imier, pe malul raului Suze, un teren denumit “Les Longines” de unde firma a preluat numele “Longines”.    longineslogovechi 
Din anul 1867 compania a pastrat neschimbat numele Longines si emblema cu clepsidra inaripata, care era stantata pe mecanism, elemente care au fost inregistrate ca marca in anul 1874!

In anul 1867 au prezentat calibrul 20A, primul mecanism produs integral de catre compania Longines, cu armare prin remontoir si cheie, avand marcate pe mecanism sigla,si denumirea firmei cat si numele lui e. Francillon.
   
longines_calibru_20a_1867-m1
Un an mai tarziu, in 1868, a fost lansat in fabricatie al doilea calibru din istoria Longines, calibrul 18A.  
longines_francilon3web
Longines – Francillon , calibrul 18A, anul 1873
 
In anul 1879 au produs primele cronografe, echipate cu mecanismul 20H, iar in anul 1910 au inceput sa produca ceasuri de mana.
 In prima decada a secolului XX, compania Longines avea peste 1000 de angajati.
fabrica_longines_endsecxix_m2
 Fabrica Longines din St. Imier la inceputul secolului XX
 
Instrumentele Longines au insotit multi exploratori in calatoriile lor si au sprijinit pionieri ai aviatiei in indraznetele lor cuceriri. Incepand cu anul 1919 Longines a devenit furnizor al Federatiei Aeronautice Internationale (IAF).
In anul 1925 ceasurile Longines au fost folosite in zborul lui Locatelli in zona Polului Nord, iar in 1926 la bordul avionului cu care Mittelholzer a zburat din Elvetia in Iran.
Pilotul american Charles Lindbergh a reusit in 1927 primul zbor solitar peste Oceanul Atlantic, la bordul avionului sau denumit “Spirit of St. Louis” utilizand un ceas Longines, iar ulterior, in anul 1931 pe baza unui proiect al sau, s-a produs modelul Hour Angle ce avea sa revolutioneze navigatia aeriana a epocii, indicand ora GMT si permitand pilotilor sa calculeze “ecuatia timpului” si sa se orienteze mai bine.    
lindbergh_montre
Charles Lindberg langa avionul sau “Spirit of St. Louis” si modelul Longines Hour Angle
 
Longines a furnizat ceasuri de bord pentru numeroase dirijabile si avione din epoca, inclusiv pentru avioanele romanesti IAR.
Dupa marea criza economica din anii 1929 – 1933, Longines isi reorganizeaza activitatea din Statele unite ale Americii sub numele Longines – Wittnauer Watch Co. care in timpul celui de-al doilea razboi mondial comercializa cea mai mare parte a productiei companiei elvetiene, care s-a dezvoltat foarte mult in perioada respectiva, consolidandu-si situatia financiara.
Ceasurile Longines au primit numeroase distinctii, Pana la expozitia mondiala de la Barcelona 1929 au primit 10 Marii Premii. Pana in anii ’70, Longines a produs numeroase mecanisme, o diversitate remarcabila de calibre …
Datorita calitatii mecanismelor cronografe, inventiilor si inovatiilor in tehnica masurarii timpului in diverse competitii, Longines a fost implicat constant in lumea sportului, incepand din anul 1912, cand au introdus “broken wire”, sistem automatic de oprire a cronometrului.
In anul 1952 au inventat Photogines, primul mecanism care folosea “photo finish”, fotografia la stabilirea timpilor si departajarea concurentilor in probele de alergari.
Astfel Longines a asigurat cronometrarea oficiala la numeroase turnee de tenis, concursuri de gimnastica, inot, schi, patinaj, competitii altletice, cicliste, nautice, hipice de la campionate mondiale si olimpiade, la competitii de aviatie, motociclism si automobilism, culminand cu marile premii de Formula 1, unde au dezvoltat un parteneriat prestigios cu celebra echipa Ferrari.
Pentru a sublinia traditia, performantele si eleganta ceasurilor sale, Longines a desemnat ca “Ambasadori ai elegantei” personalitati din lumea artei, a modei, a sportului (Andre Agassi, Steffi Graf, Aksel Lund Svindal. etc).
Longines face parte din grupul “Swatch, cel mai mare producator de ceasuri si componenete. Produsele actuale sunt orientate spre eleganta (modelele Dolce Vita, BelleArti, La Grande Clasique), traditie (modelele Master Collection, Evidenza, Heritage Collection, Weems, Lindberg Hour Angle, Legend Diver) si sport (HydroConquest, Grand Vitesse, Admiral), majoritatea avand surse de inspiratie in modele care au creat celebritatea marcii.  
longines_factorybybas_corctat
 Sediul Longines din Saint Imier
 

In lucru

Surse:
http:/www.longines.com 
http/www.montres-de-luxe.com 

0
0

1 COMMENT

Comments are closed.