Initiere in fotografierea ceasurilor

0
337
views
watch_gallery

Obtinerea de fotografii de ceasuri, de calitate, poate fi problematica. Lupta pentru a elimina sau a controla reflexiile poate parea fara sfarsit. Dar sunt cateva metode simple pe care orice fotograf amator le poate folosi cu un efort minim si rezultate excelente.

Toate imaginile urmatoare au fost luate cu o camera digitala Canon S2 IS. Aranjamentul de baza pe care l-am folosit se bazeaza pe folosirea unui EZcube pentru a “inmuia” umbrele si a elimina stralucirea, punand la dispozitie, in acelasi timp, un fundal curat. Sursele de lumina sunt echipate cu becuri corectate pentru lumina de zi.

 

Cheia unei fotografii de calitate pentru ceasuri este o foarte buna definitie, iluminatul, expunerea corecta si, in cazul ceasurilor cu accente de diamante, crearea unei sclipiri a acestora. Pentru fotografierea obiectelor mici veti avea nevoie de o camera cu posibilitati de macro fotografie. Modul Macro la camera pe care o folositi va va da posibilitatea de a focaliza corect pe subiectul fotografiei, de la distante mici. Folosirea unei camere digitala normala nu va permite aceeasi exactitate a focalizarii.

O alta conditie pentru a obtine o fotografie de calitate este folosirea unui trepied.

Iluminatul, un alt element care controleaza calitatea fotografiei, este de regula asigurat cu ajutorul unor lampi cu lumina continua (ati observat desigur ca flash-ul camerei nu conduce la o buna fotografie) care ne va ajuta sa vizualizam cum va arata fotografia finala. Becurile sunt de preferat de tipul fluorescent-compact, cu lumina de zi corectata. Vom prefera lumina zilei deoarece aceasta produce intotdeauna culori naturale. Becurile fluorescente au si avantajul de a genera un nivel scazut de caldura, amanunt important in sesiunile lungi de fotografie. Indiferent de tipul sursei de lumina, aceasta va trebuie sa fie intotdeauna difuza si de aceea recomandam folosirea unui cort de difuzie (ex. EZcube).

Expunerea corecta este un alt element important in obtinerea unor fotografii de calitate. Este stiut faptul ca, in general, camerele foto au tendinta de a sub-expune imaginile cand se fotografiaza subiectul pe fundaluri albe sau foarte deschise la culoare. Calea cea mai usoara de a preintampina fotografiile intunecate este folosirea compensarii expunerii (Exposure Compensation). 

Marea majoritate a camerelor foto digitale au un reglaj numit EV (Exposure Value). Valorile acestui reglaj sunt in pasi de 1/3 din valoarea unei trepte de expunere. Putem porni cu o valoare in jurul a +1 expunere si in functie de rezultat putem ajusta EV cu +- un pas. Daca EV este reglat prea mare, vom obtine o fotografie supra-expusa (washed out). Daca observati asa ceva nu aveti decat sa coborati valoare EV cu un pas sau doi.

Exemple de fotografii:

 

 

Artcol preluat din: http://www.tabletopstudio.com

 

0
0